Invandrare väljer att lämna Östhammar

Att fler arbetar och färre lever på bidrag är bra för Östhammars kommun, skriver Måns Lorichs (SD) i ett svar till Tove Hovemyr.

Måns Lorichs (SD) upprörs över att UNT:s Tove Hovemyr ifrågasätter att han använder sig av begreppet "folkutbyte".

Måns Lorichs (SD) upprörs över att UNT:s Tove Hovemyr ifrågasätter att han använder sig av begreppet "folkutbyte".

Foto: Catrin Pihl

Ledarreplik2025-01-15 06:30
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tove Hovemyr skriver (UNT 9/1) att jag är upprörd över att vår kommun tvingas ta emot flyktingar. Vi Sverigedemokrater hade hellre sett ett totalstopp för mottagandet. Men jag var på mycket gott humör när jag intervjuades av UNT (4/1), eftersom jag nyligen hade fått en glädjande rapport om effekterna av vår majoritets migrationspolitiska reformer.

Invandrare får numera endast tidsbegränsade andrahandskontrakt. Betydligt hårdare krav ställs, vilket har lett till att kostnaden för försörjningsstöd till invandrare halverades från 2022 till 2023. Vi kan se ett tydligt mönster, där invandrare som anvisats till Östhammar väljer att flytta härifrån, och de som är kvar alltmer tar sig ut på arbetsmarknaden. Att fler arbetar och färre lever på bidrag ger oss bättre förutsättningar att leverera en god välfärd.

Du skriver, helt korrekt, att begreppet folkutbyte används av oss sverigedemokrater för att hänvisa till det faktum att en fortsatt massinvandring oundvikligen skulle leda till att svenskar blir ett minoritetsfolk i sitt eget land. Du säger att det inte stämmer, utan att förklara eller backa upp det. Resten av artikeln ägnar du åt att konstruera en halmgubbe – en falsk karikatyr av vår ståndpunkt – som du sedan attackerar. Du vet ju vad vi menar när vi använder begreppet, varför argumenterar du inte emot det, i stället för halmgubben?

Vi sverigedemokrater kommer inte att ursäkta oss. Vi kommer inte att anpassa vårt språkbruk. Ord är själva grunden för allt tänkande. Genom att förbjuda ord kontrolleras våra tankar och vårt handlingsutrymme. Ordet folkutbyte är viktigt. Det är träffsäkert, och det är därför som vänstern vill stoppa det. Men vänsterns dominans av det offentliga samtalet är över. Ett tydligt exempel på det är reaktionerna på er artikel där jag nämnde folkutbytet: 52 positiva och 31 negativa. Ungefär 63 procent av läsarna ger alltså tummen upp, och är därmed extremister i Tove Hovemyrs ögon.

Måns Lorichs, ordförande och gruppledare, Sverigedemokraterna i Östhammar

Svar

Den som menar att 11 personer som kommer till en kommun med över 22 000 invånare är en del av ett så kallat ”folkutbyte”, ägnar sig enbart åt just halmgubbar och att elda på främlingsfientliga konspirationsteorier. Det förvånar mig också att Östhammars förste vice ordförande för kommunstyrelsen stoltserar med att kommunen inte är attraktiv nog att bo kvar i. Särskilt med tanke på de demografiska utmaningar kommunen står inför med en allt mer åldrande befolkning. Då verkar man inte se till Östhammars bästa.

Tove Hovemyr