Försvarsmakten ska inte bedriva opinion

Ledarreplik2024-08-02 06:30
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I onsdags ägnade UNT:s ledarsida en artikel åt undertecknad. Jag tackar för möjligheten att förklara varför jag på X (tidigare Twitter) kritiserade Försvarsmaktens senaste annonskampanj. Annonsen bestod i att SvD:s förstasida ersattes med en bild med texten ”Vi kommer att kämpa till sista hen”. I mitt inlägg skrev jag att jag tvivlade på att det i Försvarsmaktens regleringsbrev (regeringens årliga styrdokument) stor att myndigheten hade som uppgift att bedriva kampanj för den nya ideologin som förnekar existensen av biologiska kön.

UNT:s skäl att ta upp och kritisera just mitt inlägg handlar om att vi som är konservativa surgubbar ständigt söker irrelevanta frågor att debattera, samt därtill främjar hat mot hbtqi-personer.

Mitt inlägg på X har när denna text skrivs visats av 342 000 personer varav 9 760 på något sätt har interagerat med inlägget. Statistiken bekräftar ämnets relevans för en bredare allmänhet.

Dels fann jag det angeläget att kritisera Försvarsmakten eftersom jag alltid är kritisk mot alla myndigheter som bedriver opinionsbildning. Myndigheterna är till för att utföra vad folket genom sina representanter i riksdag och regering har beslutat. Myndigheterna är folkets tjänare, inte dess överstepräster.

Dels menar jag att den nya könsideologin, som anser att kön inte är något annat än subjektiva upplevelser, är en destruktiv kraft i samhället. Ideologin har lett till att unga människor givits vård för könsdysfori helt i onödan. Den gör att den som tilltalar den som ser ut som en man som en man riskerar att anklagas för att vara diskriminerande. I USA har det gått så långt att män även kan tävla som kvinnor i flera idrotter.

Att motverka denna ideologi piskar inte upp hat mot någon. Man måste inte ställa upp på varje ny knäpp teori den radikala vänstern hittar på för att vara en god människa. Man behöver bara var en god medmänniska på det sätt som man fick lära sig att vara när man var liten. Det är fullt tillräckligt.

Stefan Olsson (M), riksdagsledamot

Svar

Det grundläggande problemet med Stefan Olssons resonemang är att han har fel. Att använda ordet hen är inte könsförnekande, det är helt enkelt en nickning mot den komplexitet det innebär att vara människa. Att det inte skulle falla inom myndighetens uppdrag att genom sina annonser locka personer från hela befolkningen att ta värvning är märkligt, Sverige och säkerheten tjänas absolut bäst av att vi har en kompetent försvarsmakt som speglar befolkningen och går i takt med tiden. Det är just det inkluderande samhället som Försvarsmakten finns till för att försvara.

Jonathan Törnstrand