UNT springer SD:s ärenden när de kritiserar Ibn Rushd

Frågan är vem som är naiv vad gäller Ibn Rushd, den som tycker de bedriver en viktig verksamhet eller den som springer invandringskritikernas ärenden, skriver Mats Bernerstedt.

Replik2020-06-02 16:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Svar till krönikan "Uppsalabor ska inte finansiera segregation" i UNT den 28 maj. 

Ledarredaktionen försöker plocka lågt hängande frukter när den hänger på drevet mot studieförbundet Ibn Rushd, som nu pågår på många håll, orkestrerat av Sverigedemokraterna och några andra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har publicerat flera rapporter med påståenden om kopplingar med Muslimska brödraskapet, men den tredje rapporten backar från påståendena att det finns en sådan organiserad koppling. Den rapport som Erik Amnå skrivit på Folkbildningsrådets uppdrag, men också på önskemål från Ibn Rushd, finner inga belägg för sådana kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Vad Jaenson glömmer skriva är att Amnås rapport landar i slutsatsen att Ibn Rushd med sin verksamhet bidrar till att nå statens mål med stödet till folkbildningen och att det på flera sätt sker på ett framgångsrikt sätt. Amnås rapport kunde inte visa att Ibn Rushd använt statsbidrag på ett felaktigt sätt. Folkbildningsrådet har inte funnit anledning att ompröva statsbidraget till Ibn Rushd.

Att Ibn Rushd driver en webbplats som handlar om hat och hot mot muslimer kan väl knappast ligga dem till last. Inte heller att de har gjort en åtgärdsplan för att förbättra sitt arbete på de områden som Amnås studie belyst. Och definitivt inte heller att de som muslimskt studieförbund har studiecirklar i islam och arabiska – det är ju så de uppfyller en av sina folkbildningsuppgifter.

Och slutligen: att misstänkliggöra en organisation därför att de visar bilder på svenskar och invandrare som skrattar tillsammans är ett lågvattenmärke i UNT:s opinionsbildning. Frågan är vem som är naiv vad gäller Ibn Rushd, den som tycker de bedriver en viktig verksamhet eller den som springer invandringskritikernas ärenden.

Mats Bernerstedt, Fd förbundschef för Sensus som deltagit i uppbyggnaden av verksamheten i Ibn Rushd

Svar

Ibn Rushd har genom åren bidragit till spridningen av antisemitism, homofobi och kvinnofientlighet. Sheikh Jassem Al-Mutawa som har hållit ett TV-program om hur en man ska slå sin fru på ett islamiskt korrekt sätt bjöds in till “Muslimska familjedagarna”, där Ibn Rushd stod som värd (SvD, 18/2 -14). Även Sheikh Mohammad - “Homosexualitet involverar en smutsig plats, och genererar ingen avkomma [...] därför, bröder, som homosexualitet straffas med döden”-Rateb Al-Nabulsi, var inbjuden. 

Under 2016 bjöd Ibn Rushd in föreläsaren Zaghloul El-Naggar som i sin bok La Conspiration bland annat skrivit att “Judarna utmärks genom sin blinda intolerans för andra nationer och hela mänskligheten”. Han har även gjort sig känd för att hata homosexuella och uppmana till jihad (SKMA, 2017).

Det är talande att Bernerstedt inte förnekar att Ibn Rushd vid flertalet tillfällen har bjudit in hatpredikanter. Kanske än mer talande är dock att det första argumentet som kommer till användning är att “drevet” mot Ibn Rushd är orkestrerat av Sverigedemokraterna. Även i sista stycket påpekas att den som kritiserar Ibn Rushd “springer invandringskritikernas ärenden”. 

När Ibn Rushd, och liknande organisationer granskas har de ofta, på Bernerstedts vis, slagit ifrån sig kritiken som islamofob eller rasistisk. Det är riktigt illa att organisationer – som till överväldigande del är skattefinansierade – inte tål granskning.