Hassan: Fairtrade står för en bättre värld

Mohamad Hassan (L) svarar Sakine Madon om Fairtrade.

Vi behöver se förbi våra ideologiska skygglappar, skriver Mohamad Hassan (L).

Vi behöver se förbi våra ideologiska skygglappar, skriver Mohamad Hassan (L).

Foto: Christine Olsson

Replik2020-05-20 06:24
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sakine Madons skarpa penna når långt och träffar nu även Fairtrade (13/5). Men jag undrar om Sakine gör det lätt för sig om Fairtrade? Att LO är delägare i Fairtrade Sverige behöver inte vara fel. Jag tycker inte att frågan om hållbar konsumtion, producenternas ansvar och anställdas villkor ska vara en ideologisk skiljelinje mellan höger och vänster, snarare handlar det om sunt förnuft och ansvar för medmänniskor. 

Det är inte så konstigt att just LO och Svenska kyrkan är engagerande i frågan om rättvis handel med tanke på dessa organisationers bärande idéer. De står bland annat för människovärde, att bekämpa modernt slaveri och stärka anställdas villkor. Det är snarare synd att starka organisationer från näringslivet inte är med på noterna. Det skulle stärka sakfrågan om näringslivsorganisationer också skulle vara med och jobba mot fattigdom och stärka människors makt och företagsamhet. 

En hållbar världshandel baserad på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön bör inte förbli enbart en fråga för LO och Svenska kyrkan, men så länge de driver den tycker jag att vi behöver se förbi våra ideologiska skygglappar. 

Låt mig ta tre exempel bara från de senaste dagarna om varför vi måste agera även lokalt i kommunerna. I Turkiet har textilindustrin förorenat vissa vattendrag så pass att alla levande organismer har dött, i Indien går läkemedelsindustrins spillvatten ut i naturen med stora konsekvenser för människor och djur. Antiresistenta bakterier är redan spridda i området och just antiresistenta bakterier är det största hotet mot mänskligheten enligt experterna. Det tredje exemplet i närtid är skövlingen av Amazonas som slår nya rekord. 1 202 kvadratkilometer skog ödelades mellan januari och april, motsvarande två Göteborg.

Poängen med exemplen är att vi alla har ansvar för det som vi konsumerar. En kopp kaffe smakar extra gott om man vet att bönorna inte är odlade på Amazonas skövlade mark, det känns extra skönt om tröjan du har på dig är framställd av schysst bomull. Och visst vore det fantastiskt om det fanns en märkning som garanterade att mediciner var framtagna utan att förstöra byar och människoliv?

Extra gott samvete har vi om vi samtidigt vet att anställda har fått rimligt betalt och inte jobbar under slavliknande förhållanden. Sådan hänsyn måste ingå i vår politiska gärning här i den rika delen av världen. Fairtrade handlar inte om liberalism mot socialism, utan om ett ställningstagande. För en ännu bättre värld!

Mohamad Hassan (L)

Kommunalråd och ordförande i Uppsala Fairtrade City