Ledarkrönikan ”Vi behöver påminnas om att förlossning är farligt” är full av osakligheter och fördomsfull journalistik. Malin Lernfelt beskriver hur hennes senaste förlossning på sjukhus gick bra men framhåller samtidig sin oro för att något hade kunnat hända, och att hon då hade kunnat behöva intensivvård snabbt. Lernfelt skriver att hon därför själv aldrig skulle välja att föda hemma och uppmanar sedan myndighetssverige att aldrig införa riktlinjer som uppmuntrar till att hemförlossningar ska ingå i den skattefinansierade vården.
Om Lernfelt satt sig in i forskningsläget kring säkerhet vid sjukhusförlossning jämfört med säkerhet vid hemförlossning hade hon dock upptäckt att planerade barnmorskeassisterade hemförlossningar de facto är säkrare än sjukhusförlossningar för friska födande med en okomplicerad graviditet, som själva önskar att föda hemma. Detta påvisas i metaanalysen Maternal and perinatal outcomes by planned place of birth among women with low-risk pregnancies in high-income countries: A systematic review and meta-analysis av L Scarf et al. 2017.
Med Lernfelts argument borde exempelvis inte heller vaccinationer ges utanför sjukhus, åtminstone inte skattefinansierat. För om något händer skulle man även där kunna behöva tillgång till intensivvård snabbt.
De flesta vet dock att vaccinationer går utmärkt att ge utanför sjukhus och att de inte utgör någon hälsofara förutsatt att individen som vaccineras uppfyller vissa kriterier, såsom att hen inte har någon bakomliggande kontraindicerande sjukdom och att vården ges av kvalificerad personal. Detsamma gäller för hemförlossningar.
Liksom vaccinationsvårdens tillgänglighet för befolkningen inte ska påverkas av en enskild individs villighet att vaccinera sig utanför sjukhusmiljö eller ej, är en enskild individs uppfattning om risker vid förlossning inte av intresse för hur förlossningsvården utformas. Den ska nämligen baseras på forskning, som alltså stödjer erbjudan av hemförlossning som vårdform.
Camilla Bessman,
barnmorska
Svar
En förlossning påverkar kvinnor både fysiskt och psykiskt, och allvarliga komplikationer kan uppstå när man minst anar det. Att jämföra barnafödsel med vaccination är därför inte seriöst.
Den vetenskapliga evidens som hänvisas till existerar heller inte. Det finns få randomiserade studier och de som finns har för litet underlag för att dra slutsatser. Därför bör man lyssna på obstetrikernas råd. Allra bäst hade dock varit om fler svenska sjukhus kunde erbjuda ABC-förlossning. Då hade de kvinnor som önskar föda i en mer hemlik miljö haft möjlighet att göra det, utan att tumma på säkerheten.