Nu lanserar vi nya podden UNT Dok

Gripande människoöden, spännande kriminalfall och upprörande avslöjanden. Det kommer du att få höra om i UNT:s nya podcast "UNT Dok".

UNT Dok är gratis att lyssna på och finns på unt.se/poddar eller där poddar finns.

UNT Dok är gratis att lyssna på och finns på unt.se/poddar eller där poddar finns.

Foto: UNT/Linnéa Kalnins

Uppsala2024-09-27 06:00

I den nya dokumentärpodden blandas de stora lokala snackisarna med historiska händelser som satt spår både i lokalsamhället och på nationell nivå. UNT Dok blir UNT:s tredje poddsatsning efter fotbollspoddarna Are you Sirius? och Klackarna i taket.

– Nu vill vi testa om publiken är sugen på mer lokal journalistik i ljudform. Podden är gratis att lyssna på, vi hoppas på så sätt få en ny publik att upptäcka vårt innehåll, säger Johanna Odlander, UNT:s chefredaktör och ansvariga utgivare.

undefined
Linnéa Kalnins och Nicklas Kihlberg har producerat det första avsnittet av UNT Dok: "Avgörande tipset – kunde våldsvågen ha stoppats?".
undefined
Sprängningen i Fullerö den 28 september 2023 är ett av flera allvarliga våldsdåd under det som kommit att kallas för Svarta september.
undefined
Det första avsnittet av UNT Dok handlar om våldsvågen hösten 2023, och släpps 27 september.

Det första avsnittet av UNT Dok publiceras kring årsdagen för Fullerösprängningen 28 september 2023, då 24-åriga Soha Saad miste livet. Mordet blev det tredje i raden under lika många veckor i Uppsala, och avslutade vad som kommit att kallas för Svarta september – våldsvågens blodigaste period. Avsnittet "Avgörande tipset – kunde våldsvågen ha stoppats?" handlar om det anonyma tips som polisen fick två dagar innan Svarta septembers första dåd – mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma i Brillinge 6 september.

I det andra och tredje avsnittet djupdyker vi istället ner i ett 25 år gammalt kriminalfall som många säkert har glömt att de minns. Under 48 timmar dödar det 23-åriga vårdbiträdet "Johan" två äldre kvinnliga patienter på sjukhemmet Kronparken. Men han nöjer sig inte med de två morden. Samma kväll beger sig Johan till Studentvägen på Rackarberget, med en väska packad med droger, handskar och en handslägga. Han tänker döda och obducera sin kollega – men allt går fel och i stället hänger en annan ung persons liv på en skör tråd.

undefined
Det andra och tredje avsnittet av UNT Dok djupdyker ner i ett 25 år gammalt lokalt mordfall, och är producerade av Mattias Sjöberg och Linnéa Kalnins.
undefined
UNT Dok:s andra och tredje avsnitt släpps i oktober.
undefined
""Det har varit kul, spännande och utmanade att arbeta fram något nytt som jag tror kommer locka lyssnare trots den uppsjö med bra poddar som redan finns"", säger Mattias Sjöberg.

– Podden kommer att blanda avsnitt om de dagsaktuella fall och granskningar som Uppsalaborna pratar om just nu med mer historiska händelser som alla kanske inte har i fullt lika färskt minne, men som vi tror ändå kan vara intresseväckande. Vi hoppas att UNT Dok ska kunna erbjuda något för alla som vill lyssna på fördjupande lokaljournalistik, säger Linnéa Kalnins, projektledare för UNT Dok.

UNT Dok har premiär fredag 27 september och finns att lyssna på hos unt.se eller där poddar finns.