Mångsysslare blir filmstjärna

Nyckelharpsbyggaren, tradjazzliraren, riksspelmannen, smeden, kornettsamlaren och bruksaren Hasse Gille i Österbybruk är förevigad genom en ny dokumentärfilm. På onsdagen är det inofficiell premiär vid Eric Sahlström-institutet i Tobo.

4 december 2007 18:45
Bakom porträttfilmen står producenten/radiojournalisten Birger Eriksson och fotografen Cecilia Matteoni. Birger Eriksson har genom åren gjort många radioinslag i P1 och P4 om vallonbruken och nyckelharpstraditionen. I de sammanhangen har han ofta intervjuat Hasse Gille.
- När jag fick veta att han brukar åka till New Orleans och spela jazz flög det genom mitt huvud: Tänk om man skulle göra en film om denna mångsidiga människa, säger Birger Eriksson.
När Cecilia Matteoni som är lärare vid GUC i Uppsala fick höra talas om idén nappade hon direkt, enligt Birger Eriksson.
- Cecilia Matteoni har gjort ett fantastiskt bra jobb. Utan henne hade det inte blivit någon film.

De har tillsammans följt Hasse Gille under två år, bland annat vid stämmor, när han spelat smed vid vallonsmedjan i Österbybruk och när han spelat jazz i Stockholm. Men till New Orleans hade de inte råd att följa med. Både Birger Eriksson och Cecilia Matteoni har arbetat med filmen ideellt och tagit pengar ur egen ficka.
- Möjligen kan det komma in pengar om vi lyckas sälja filmen till någon kanal, eller om Vallonbruk i Uppland vill använda den, säger Birger Eriksson.
Hasse Gille själv tycker att det är roligt att hamna på film:
- Det känns stort att bli dokumenterad. Då kanske man går lite grand till eftervärlden i alla fall.

Filmvisning för allmänheten blir det efter nyår i Österbybruk, och senare i Gimo och Östhammar. Vid onsdagens smygpremiär är bara de medverkande i filmen och anhöriga inbjudna, av utrymmesskäl. Dessutom får eleverna vid institutet i Tobo chans att spela med den levande legenden Hasse Gille. Han lovar att ta nyckelharpan med sig.
- Jag kan inte åka naken, brukar jag säga.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Josef Nylén