Debatt om IVPA

Hur länge man ska vänta på ambulans och vad brandkåren kan göra var några av frågorna som diskuterades vid tisdagens möte om IVPA.

12 november 2013 22:03

Det blev debatt, trots att få Öregrundsbor kom till gårdagens IVPA-möte som landstinget ordnat. Per Andersson, verksamhetschef för ambulansen, och Hans Blomberg, ambulansöverläkare, fick svara på frågor bland annat om hur länge man ska behöva vänta på ambulans. Kicki Eriksson ställde frågan eftersom hon har egna erfarenheter av att ha fått vänta i 35 minuter då hon hade kraftiga bröstsmärtor, som visade sig bero på en hjärtinfarkt. Hans Blomberg förklarade att det alltid kommer att finnas skillnader på hur snabbt man får hjälp och att det tar längre tid för ambulansen att åka utanför Uppsala. Målet är att nå 70 procent av befolkningen inom tio minuter och 95 procent av befolkningen inom 20 minuter. Och där kom frågan om brandmännen in och varför inte de kan skickas på IVPA-larm när någon har bröstsmärtor.
– Räddningstjänsten inte kan göra någon nytta vid bröstsmärta, förklarade Hans Blomberg.

Han syftade på att bröstsmärtor kan vara hjärtinfarkter och att man måste betrakta dem som sådana tills motsatsen är bevisad. Behandlingen är att ta EKG i ambulansen, ge läkemedel och åka direkt till sjukhuset för ballongsprängning. Yngve Jordeby från Alunda fick samma svar då han undrade om inte räddningstjänsten kunde åka när någon larmade för stroke. Det finns ingenting som räddningstjänsten kan göra i det läget heller, förklarade Hans Blomberg. Både han och Per Andersson såg positivt på samarbetet med räddningstjänsten.
– De kan göra stor nytta, till exempel vid hjärtstopp. Men alla insatser de gör genom IVPA-larm måste ha medicinsk nytta genom att minska sjuklighet eller dödlighet. De kan inte åka på larm för att lugna någon som har bröstsmärta. Det har inte landstinget råd med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magdalena Prevéus