Kravet på politikerna: Bygg ny förskola

Det finns beslut om att bygga en ny förskola i Vittinge. Ändå händer inget. Nu har föräldrar tröttnat.

Maria Lundin Hjelm och Emma Eidhagen har båda barn på förskolan i Vittinge. Nu kräver de att Heby kommun bygger den förskola som varit planerad.

Maria Lundin Hjelm och Emma Eidhagen har båda barn på förskolan i Vittinge. Nu kräver de att Heby kommun bygger den förskola som varit planerad.

Foto: Ebba Örn

Vittinge2019-11-27 16:00

Det går magsjuka på förskolan, därför är alla Emma Eidhagens fyra barn hemma i dag. På tv:n snurrar tecknat, ettåringen tittar med stora ögon medan trillingarna leker på ovanvåningen.

För några veckor sedan lämnade Emma Eidhagen in ett medborgarförslag till politikerna i Heby kommun. Kontentan är mer ett krav än ett förslag.

– Den förskola i Vittinge som varit planerad länge nu måste byggas. Det har varit rörigt här under lång tid. Sedan mina barn började har de fått byta lokaler, byta fröknar, byta avdelning. Det känns otryggt, säger hon.

Förskolan i Vittinge är uppdelad i två lokaler. De yngre barnen går på Ösbylundsvägen medan femåringarnas lokaler ligger 600 meter bort, på Västbergavägen.

Maria Lundin Hjelms dotter går i samma grupp som trillingarna. Hon skulle också vilja se nya, gemensamma lokaler.

– I dag lämnas de äldre barnen på Ösbylund på mornarna. Sedan går de till Västbergavägen under dagen och sedan tillbaka till Ösbylund på eftermiddagarna. Framförallt på morgnar blir det väldigt stökigt på förskolan när alla barn är på samma avdelning, säger hon.

Vid höstterminens början saknades plats för sju barn på förskolan. Fyra av dem har fått plats till våren eftersom förskolan tillfälligt fått dispens för att ta in fler barn på en avdelning. Tre barn har blivit erbjudna plats i Morgongåva. Inga fler barn står i kö för tillfället. Först till hösten 2020 beräknas det finnas förskoleplats för samtliga barn i Vittinge.

Emma Eidhagen var orolig för hur det skulle bli för hennes yngsta till våren.

– Eftersom förskolan redan var full var det en väldigt lång väntan innan vi fick besked. Men nyligen beslutade förskolan att flytta barn till femårsgruppen, så då fick hon plats.

Rose-Marie Isaksson (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Heby kommun. Hon är medveten om situationen men förklarar att beslutet om den nya förskolan fattades innan nämnden fick i uppdrag att se över sina kostnader.

– Det har varit problematiskt med många olika lösningar under många år nu i Vittinge. Vi ser nu över hur vi ska centralisera skollokaler och göra det bra inför framtiden. Tyvärr tar sådana här beslut tid men det är på gång politiskt.

Emma Eidhagen och Maria Lundin Hjelm är kritiska till kommunens besparingar.

– När vi flyttade hit var det mycket prat om att Heby kommun satsar på barnfamiljer. Då måste de ju göra det möjligt för oss att bo här, annars får vi flytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!