Upplev varierade chardonnay

Chardonnay är den mest utspridda och en av de mest odlade druvorna för vita viner runt om i världen. Beroende på var den odlas och hur den hanteras kan slutprodukten – vinet – variera enormt. Här är tre viner i olika stil.

Foto:

Vintips2017-03-24 06:00

Haut Côtes de Beaune Sous Eguison
#91136, 259 kr. Torrt vitt vin.
Ovanligt välgjord vit Bourgogne, priset är välmotiv erat för ett så pass bra vin. Fyllig smak med nyanser av flintasten, smöriga fattoner och tropisk frukt. Det här skulle passa perfekt till stekt fisk med smörsås. Behövs beställas.

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay
#6463, 95 kr. Torrt vitt vin.
Från varmare klimat som Australien blir vinerna lite mildare i sin syrastruktur. Fruktigare och fylligare anslag men utan nyansrikedomen som den dyrare Bourgognen har. Tropisk frukt, smörkola och söta citrustoner passar smakrika fiskrätter.

Chablis Le Finage
#70631, 145 kr. Torrt vitt vin.
Chablis har gått upp i pris och kommer fortsätta att göra det. Dels är efterfrågan hög, dels har de drabbats hårt av hagel vilket kommer synas på priserna. Här ett välgjort exempel i klassisk krispig stil. Drick till ångad vit fisk eller skaldjur.

Chardonnay

Chardonnay är den mest utspridda och en av de mest odlade druvorna för vita viner runt om i världen. ­Beroende på var den odlas och hur den hanteras kan slutprodukten, ­vinet, variera enormt. Många verkar förknippa chardonnay med smöriga viner som fått tydliga smakmarkörer från lagring på ekfat. Sådana viner finns det både bra och dåliga exempel på. Om fattonerna tar över och dominerar kan det kännas jolmigt. Hanteras det bra, oavsett om vinet är en vit Bourgogne eller kommer annorstädes ifrån, kan vinerna vara smakrika men med bibehållen fräschör.

I andra änden av skalan finns viner från Chablis. Även om Chablis är en del av Bourgogne är området geografiskt avgränsat och vinerna har en annan stil. Här används ekfat inte alls eller väldigt måttfullt. Vanligast är krispiga viner med markerad syra som accentueras av kritiga drag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!