Tre argentinare värda att prova

Argentinas vinproduktion baseras på en brokig samling druvor. Alltifrån undanskymda bonarda till vitt spridda cabernet sauvignon.

Foto:

Vintips2017-04-07 14:10

Zuccardi Serie A Bonarda Organic

#6588, 86 kr. Medelfylligt rött vin.

Bonarda ger rödfruktiga viner med viss syrlighet och en blommig ton men är aldrig särskilt sträva. Drag av hallon, körsbär, örter och gräs ger ett lättdrucket vin. Allsidigt vin till smakrika grönsaksrätter eller lättare kötträtter. Ekologiskt.

Alamos Cabernet Sauvignon Cabernet Franc

#2804, 99 kr. Fylligt rött vin.

Här har man blandat upp cabernet sauvignon med sitt lättare, gräsigare äldre syskon cabernet franc vilket givit ett lyckat vin. Smakrikt men ändå med fräshör i fin balans mellan kraft och elegans. Bra till allehanda kötträtter.

Quara Single Vineyard Malbec

#6551, 129 kr. Fylligt rött vin.

Quara Malbec är ett typiskt Argentinskt vin i en matkrävande maffig stil av druvan malbec. Ett riktigt kraftpaket packat med solvarm frukt som plommon, blåbär, nötter och tobak. Passar bäst till en välhängd köttbit med rödvinssås.

Argentinska viner

Då Argentina inte hade någon vinodling innan kolonisatörerna kom dit har de anammat en rätt udda samling druvor med ursprung från olika delar av Europa. En druva man undantagsvis hittar i Europa numera men som tidigare odlades mycket i franska Savoien är bonarda. I Argentina står den lite i skymundan men odlas flitigt, de är sällan särskilt dyra heller.

Malbec är en druva man ursprungligen hittar i sydvästra Frankrike där den ger kraftiga lagringsdugliga viner med rejäl strävhet. Sedan den hittat vägen över till Argentina är den numera en av deras viktigaste inhemska druvor.

En druva man hittar överallt, även i Argentina, är cabernet sauvignon. Trots sitt goda rykte och spridning är den ”bara” några hundra år gammal efter en korsning av cabernet franc och den vita druvan sauvignon blanc, därav namnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!