Glöm inte Italiens ­östkust!

Klassiska viner från Italiens östkust hamnar lite i skymundan jämfört med vinerna från Toscana och alla varianter av viner gjorda av torkade druvor, från norr till söder.

Foto:

Vintips2017-03-20 17:29

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo
# 7126, 70 kr. ­Medelfylligt rött vin.
Ett vin som varit med väldigt länge på systembolagets hyllor. Klassisk italiensk smak i lättare stil med toner av körsbärskärnor, hallon och gräs i en lättdrucken vardagsanpassad stil. Perfekt vin att ha redo för en hämtpizza.

Conero Riserva
#3025, 100 kr. ­Fylligt rött vin.
Liksom i det förra vinet är det montepulciano som är ­huvudsaklig druva. Lite mer av allt med mer frukt, nyansrikedom och kraft. Lätt rostade toner och typisk italiensk känsla med kärniga drag och lagom bett. Klarar lite kraftigare mat.

Zecci Classico
#2478, 110 kr. Torrt vitt vin.
Vid Italiens östkust är verdicchio den viktigaste druvan för vita viner. Den kan ge allt från lätta, rätt neutrala viner till mer smakrika varianter. Här är ett ovanligt kraftigt vitt vin med drag av fattoner, tropisk frukt och gräs, till stekt fisk med gremolata.

Viner från Italiens östkust

Precis som i alla andra delar av Italien har man här på östkusten sina egna druvor, som man favoriserar. Montepulciano är en relativt okänd druva för många i Sverige, men den är den näst mest odlade röda druvan efter sangio­vese. De vita vinerna från östkusten är vanligtvis lätta okomplicerade viner i väntad italiensk stil. Nuförtiden kan man även hitta en del fylligare fat­lagrade varianter på klassiska druvor som verdicchio, en av Italiens viktigaste vitvinsdruvor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!