Galicien – vinområde på frammarsch

Foto:

Vintips2017-03-21 09:51

Orballo Albariño

#2696, 98 kr. Torrt vitt vin.

Det här är väl man vad man väntar sig från Galicien. Ett lättsamt citrusbetonat vitt vin med frisk känsla som gjort för att drickas till skaldjur eller kokt fisk. Vill man verkligen anamma området lagar man ”pulpo de gallega”, bläckfisk på galiciskt vis.

Guímaro Finca Meixeman

#91107, 220 kr. Medelfylligt rött vin.

Fortfarande lite ungt och kantigt men väldigt bra rött vin av druvan mencia från Ribeira Sacra. Örter, hallonkärnor och salmiak blandas i en syradriven matvänlig stil. Lagra helst några år eller drick det till köttbaserad mat med någon form av syrlighet.

Regina Viarum Mencía

#2797, 113 kr. Medelfylligt rött vin.

Det här får ses som billigt för den här typen av vin. Ännu ett rött vin av mencia, här i en mer inställsam fruktdriven stil med mildare syrastruktur. Smak av plommon, kaffe och fatiga smörkolatoner. Passar en vitlöksstinn gryta med mycket grönsaker.

Viner från Galicien

Galicien har lyckats sätta sig själva på vinkartan i och med sina vita viner av druvan albarino. Numera har dessa viner gott rykte även utanför sitt hemland och vinproducenterna kan ta rätt bra betalt för sina viner. Mindre kända är deras röda viner. Till skillnad från de vita vinerna från kusten kommer de röda från några distrikt en bit in i landet.
Områden som Valdeorras och Ribeira Sacra är vindistrikt som jag förutspår kommer bli alltmer välkända. De röda vinerna härifrån skiljer sig från den vanliga bilden av spanska röda viner som oftast är rätt maffiga och fruktstinna. Dessa viner är lättare med mer örtiga drag, frukten går mer åt det röda hållet än mörka/blåa, mer hallon och jordgubbar än blåbär och björnbär.
De bättre vinerna kommer från extremt branta arbetskrävande sluttningar vilket påverkar priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!