Beskeden kring svensk vindkraft har varit flera från regeringen det sista halvåret.
I juni berättade UNT att regeringen och Försvarsmakten sa nej till planerna på tre vindkraftparkerna – Olof Skötkonung, Fyrskeppet och Najaderna utanför den norduppländska kusten då det kunde innebära skador för det svenska totalförsvaret. Men under hösten har Försvarsmakten tänkt om i frågan och öppnat dörren för uppländsk vindkraft i havet utanför Östhammar och Tierp.
– Man kan säga att Försvarsmaktens senaste yttrande är ett ja med förbehåll och att faktorer som rör fiske och försvar ska vägas in när regeringen tar ställning till en ansökan, säger Bernt Forsberg på Länsstyrelsen i Uppsala som har i uppdrag att bereda de vindkraftsansökningar som ska till regeringen.
I början på november meddelade regeringen att bygget av 13 vindkraftparker till havs från Åland i norr till Öresund i söder stoppas av säkerhetspolitiska skäl. I samband med att regeringen sa nej till de 13 vindkraftsparkerna sa man också att Bottenhavet (norr om Åland och uppåt) kunde vara ett lämpligare alternativ då det i dag saknas havsbaserad vindkraft där.
– För vår bransch är det givetvis tråkigt med beslutet i november. Men för oss som företag har det ingen direkt påverkan då vår verksamhet tillstyrks och att det projekt vi driver kan bli verklighet, säger Jonny Ståhlberg på Skyborn Renewables som vill bygga vindkraftparken Fyrskeppet i Bottenhavet utanför Östhammar och Tierp.
Det är i ett yttrande till Länsstyrelsen i Uppsala län som Försvarsmakten säger att en viss utbyggnad kan vara möjlig om hänsyn tas till antalet vindkraftverk, deras placeringar och hur stora de är.
I yttrandet pekar Försvarsmakten på Skyborn Renewables planer och att man tidigare haft synpunkter på det. Det scenariot handlar om att bygga 187 vindkraftverk med vardera en höjd på 265 meter och en diameter på 245 meter.
– Det är vad vi planerar att söka för. Vi får se vad som blir vad och om något försvinner. Just nu utreder vi möjliga nätanslutningspunkter för den el som produceras så att den kan tas in till land och vidare till konsumenterna, förklarar Jonny Ståhlberg.
Om projektet får klartecken, när kan det bli verklighet?
– Det finns en viss osäkerhet i tidsplanen, men troligtvis en bit in på 2030-talet.
Det är regeringen som fattar beslut om vindkraftsetableringarna i länet medan det är länsstyrelsen som bereder ärendena. Den 25 mars 2025 ska Skyborn Renewebles ansökan lämnas till regeringen.
– Just nu pågår beredningsarbetet och företaget ska ta ställning till olika synpunkter som de fått på sin ansökan, säger Bernt Forsberg.
Han förklarar att totalt tre ansökningar ligger på länsstyrelsens bord. De två andra avser företagen bakom vindkraftparkerna Olof Skötkonung och Najaderna. Här har inte beredningsarbetet kommit lika långt.
– Nya omständigheter och insikter kan påverka, men i slutänden ska regeringen väga samman olika faktorer och ta hänsyn till hur försvarsmaktsintressen och fisket av strömning kommer att påverkas i Bottenhavet vid en etablering av vindkraft där, förklarar Bernt Forsberg.
UNT har sökt Försvarsmakten som hänvisar till sitt yttrande från oktober.
I det framgår också att Försvarsmakten kan acceptera ett visst antal vindkraftverk i ett visst havsområde, något som innebär att vissa företag kan komma att få nej att bygga havsbaserade vindkraftverk.