I slutet av mars lämnar räddningstjänsten den gamla stationen i Veckholm och flyttar in i den nya som ligger strax intill den gamla.
Tanken var att räddningstjänsten redan i början på december förra året skulle ha tagit stationen i anspråk, men brister i bygget av det nu konkursade byggbolaget MB Eriksson Bygg och Fastighet gjorde att inflyttningen drog ut på tiden.
I december förra året gjordes en slutbesiktning av den nya stationen.
I samband med den hittades ett stort antal brister och fel, både större och mindre, i själva byggnationen samt så saknades dokumentation och protokoll från olika tester som gjorts av bygget. Detta gjorde att bygget inte kunde godkännas, något som också innebar brandstationen inte kunde börja användas av räddningstjänsten.
– Bristerna i arbetet gjorde också att vi höll inne med pengar till MB Eriksson Bygg och Fastighet, förklarar Anders Häggström, fastighetschef i Enköpings kommun.
I början på januari i år vidtog nästa steg hos kommunen. Dagen innan företaget gick i konkurs, skickade kommunen en så kallad vitesfaktura till bolaget. Om bolaget inte åtgärdade felen skulle man tvingas betala 1 674 350 kronor. I avtalet mellan kommunen och MB Eriksson framgår att byggentreprenaden för brandstationen i Veckholm uppgår till totalt 13 394 000 kronor.
Kort därefter skickade även kommunens juridiska ombud i ärendet ett brev till konkursförvaltaren Peter Roth och meddelade att Enköpings kommun häver entreprenaden. I brevet sägs också att kommunen kommer att kräva ekonomisk ersättning och ett förseningsvite på grund av de skador som byggbolaget åsamkat kommunen i samband med bygget.
– Vi har nu slutfört arbetet av brandstationen med en ny entreprenör och nu ska stationen vara klar för inflyttning, säger Anders Häggström.
Det belopp som ni inte betalat ut till bolaget, räcker det för att åtgärda byggfelen?
– Vi kommer att hålla oss inom budgeten och de pengar vi hållit inne med räcker för att åtgärda felen och bristerna.
Normalt så finns en så kallad garantitid i samband med ett bygge, vilket innebär att byggföretaget inom en viss tidsperiod måste åtgärda olika fel och brister som uppstått. Men då MB Eriksson gått i konkurs finns ingen garanti längre.
– Konkursen gör att det inte finns någon motpart i det avseendet längre, vilket innebär att vi tappar den delen, konstaterar Anders Häggström.