Lönsamheten i lantbruksföretagen upplevs som bättre det senaste året. Det visar årets lantbruksbarometer som presenterades av LRF Konsult och Swedbank på torsdagen.
52 procent av de lantbrukare som tillfrågats i undersökningen uppger att lönsamheten är god eller mycket god, en ökning med tio procent jämfört med för ett år sedan.
– Bäst lönsamhet har grisproduktionen, sex av tio producenter uppger att lönsamheten är god, säger Tommy Öhman lantbruksrådgivare vid LRF Konsult i Enköping som tillsammans med Sparbanken i Enköping presenterade årets barometer hemma hos växtodlaren Johan Hedstad i Veckholm.
Även mjölkproducenterna upplever en ökad lönsamhet och för första gången har de gått om köttproducenterna. Lönsamhetsindex för mjölkproducenterna har ökat från minus 4 till plus 53 och för köttproducenterna från 18 till 25.
Sämst lönsamhet upplever växtodlarna.
– Grunden till det är ett globalt överskott på spannmål, säger Tommy Öhman.
Det är världsmarknaden som styr spannmålspriserna, en faktor som inte är så lätt att påverka.
– Och nu verkar Ryssarna ge sig ut på marknaden. De har en jättestor produktion och om de satsar kan den lätt höjas med 20 procent, säger Johan Hedstad.
Han ser positivt på framtiden "trots" att han är växtodlare. Blir det inte bra den ena gången får man ändra taktik nästa gång.
– Toppåren 2007-2011 hade vi nästan dubbla priset på spannmål. Det behövs bättre avräkningspriser nu. Men sen måste man även våga ta steget och styra inköp och försäljning själv, säger Johan.
Planerna för framtiden omfattar bland annat en lagringssilo för spannmål.
– Och förnybar energi, vi satsar på pellet istället för olja till torken, säger Johan.
Mälardalen är den region i landet där man upplever sämre lönsamhet än i övriga regioner.
– Samtidigt är hoppet om förbättringar störst här. Jag tror det har att göra med entreprenadsidan som ger möjlighet att utveckla företagen i regionen, säger Tommy Öhman.
– Det är klart så att det är positivt med det storstadsnära läget, säger Johan Hedstad som utöver spannmålsodlingen även jobbar med entreprenad och körslor till andra växtodlare.
Investeringsviljan har ökat, både i maskiner och i byggnader enligt undersökningen.
– Jag satsar på GPS-styrning bland annat, det kostar men ger ett bättre netto över tid, säger Johan Hedstad.
Bankernas utlåning ökar också, i trakten är det många växtodlare som vill utöka lagringsutrymmena.
– Samtidigt minskar viljan att amortera trots att räntorna är låga och det är lite oroande. Men soliditeten är hög hos lantbruken, säger Christian Ekholm, företagsrådgivare vid Sparbanken Enköping.
Lantbruksbarometern tas fram av LRF Konsult i samarbete med Swedbank och Sparbankerna.