Uppsalas blomsterprakt kommer att stå sig länge

Värmen är inget hinder för Uppsalas alla vackra blomsterplanteringar. Alla blomsterälskare ska kunna njuta av den vackra blomsterprakten fram till september.

Den pensionerade trädgårdsmästaren Lars Hansson beundrade prakten hos rosorna i Stadsträdgården tillsammans med dottern Lotta Kajsäter, svärsonen Magnus Kajsäter och gråhundsvalpen Hilda. Om rosenbusken på bilden säger Lars Hansson: "Den skulle jag definitivt kunna ha i min trädgård".

Den pensionerade trädgårdsmästaren Lars Hansson beundrade prakten hos rosorna i Stadsträdgården tillsammans med dottern Lotta Kajsäter, svärsonen Magnus Kajsäter och gråhundsvalpen Hilda. Om rosenbusken på bilden säger Lars Hansson: "Den skulle jag definitivt kunna ha i min trädgård".

Foto: Kjell Sjöberg

Växter2020-06-28 11:30

– Stadsträdgården är imponerande med alla sina olika delar, men mest av allt gillar jag blodekarna – de är storslagna och vackra, säger Uppsalabon Jenni Henriksson som strosade omkring i parken med sambon Linus Falk och sonen Wincent Falk i helgen.

Det är just nu högsäsong för sommarblommor och annan växtlighet som bjuder på fantastiska färgkombinationer, både i Stadsträdgården och på andra platser runt om i staden. 

– Det som är lite tråkigt är att syrenträden blommar ut för snabbt. Jag skulle vilja njuta av dem längre, säger Jenni Henriksson.

Gör värmen att det växer på för snabbt och att all prakt försvinner i förtid?

– När det gäller vissa perenner (fleråriga växter) så kan det vara så, men inte de vi planterar nytt varje år. Fram till början av september ska vi kunna få njuta av blomsterprakten, säger Viviann Blomgren, enhetschef och ansvarig för kommunens sommarplanteringar. 

Kommunen planterar i tre omgångar. Först kommer vårblommorna (bland annat lökväxter och penséer) som behåller sin prakt fram till slutet av maj då sommarblommor som verbera, petunia och begonia tar vid. Dessa håller sig fram till hösten då det är dags för bland annat ljungen och silvergräset.

–Visst det är varmt nu men det ser bra ut i planteringarna och vi vattnar ordentligt. Jämfört med hur det var 2018 så har det inte varit varmt så länge än heller.

I rosenträdgården sitter den pensionerade trädgårdsmästaren Lars Hansson tillsammans med dottern Lotta Kajsäter, svärsonen Magnus Kajsäter och gråhundsvalpen Hilda.

– Jag brukar gå hit ett par gånger varje år. Rosenträdgården här är en juvel. Så välskött och välkomponerad. De har lyft fram all växtlighet på ett bra sätt, säger Lars Hansson.

Lars Hansson har följt utvecklingen av kommunens planteringar under många år och konstaterar att de gått från bra till riktigt bra.

– Men det är inte bara stadsträdgården som är fin. Krukorna på Stora torget och Västgötaspången håller även den en hög klass.

Även Uppsala universitet bidrar med skönhet och grön prakt. I Botaniska trädgården stöter tidningen på Elin Åkerman. Hon studerar vanligtvis i Umeå, men är hemma i Uppsala under sommaren.

– Uppsala är vackert med alla sina planteringar och parker. Jämför man med Umeå så är det skillnad, då är Uppsala vackrare, säger Elin Åkerman samtidigt som hon kollar in buskväxten Sambucas Nigra Black Beauty.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!