Rusning efter sticklingar i Uppsala

Intresset för odling och växter ökar. Det märktes på Sticklingbytardagen på UKK på lördagen, dit hundratals växtfantaster kom för att fynda nya små plantor.

Tiffany Salysbury, Laura Salysbury, Jasmine Salysbury (med dottern Milou) har plockat på sig elefantöra. "Den är fin och lättskött" säger Jasmine Salysbury.

Tiffany Salysbury, Laura Salysbury, Jasmine Salysbury (med dottern Milou) har plockat på sig elefantöra. "Den är fin och lättskött" säger Jasmine Salysbury.

Foto: Elin Sandow

Växter2019-04-13 17:45

– Egentligen borde jag inte skaffa några nya växter, för jag har så himla många. Men jag kan inte låta bli, säger Linnea Landfors.

Linnea Landfors är en av flera hundra som kommit hit till Sticklingbytardagen på UKK och nu står och väntar på att dörrarna till alla långborden med sticklingar ska öppnas. Hon hade själv med sig tre sticklingar, alla tre ovanliga pelargonsorter, som hon växlat in mot tre vita kidneybönor. För varje böna får hon ta med sig en stickling som någon annan haft med sig.

– Jag hoppas hitta några pelargonsorter som jag inte har, säger hon.

Dörrarna öppnas och det blir en slags värdig rusning mot borden. Inte läge att intervjua folk, märker man snabbt. Den som vill få med sig en särskild eller ovanlig stickling har inte tid för småprat – det gäller att snabbt och koncentrerat scanna av borden.

Efter tio minuter är de flesta klara med sina val och bara några icke-önskade sticklingar ligger ensamma kvar. Nils Ewald står med Ärtor på tråd i ena handen och en liten palm-stickling i den andra.

– Jag lärde mig förra året att det inte går att titta först och välja sedan. Så fort man ser nåt intressant ska man ta det direkt, och så får man byta sen om man hittar nåt bättre, säger han erfaret.

Det här är fjärde året som Sticklingbytardagen arrangeras i Uppsala. För varje år har antalet besökare ökat. Säkert för att arrangemanget blivit mer känt, men kanske också som en följd av det växande odlingsintresset i Sverige. På auktionssajter som Tradera har försäljningen av fröer, växter och sticklingar ökat markant de senaste två-tre åren.

Matilda Weinstock, en av arrangörerna bakom Sticklingbytardagen, tror att det stigande intresset delvis kan bero på att växter som inredning blivit trendigt.

– Men sen är det ju miljövänligt också att byta sticklingar: i stället för att köpa växter uppdrivna i Tyskland kan man byta med varandra. Och så är det gratis och roligt. Och ganska enkelt, hit kommer både nybörjare och erfarna samlare, säger hon.

Linnea Landfors – hon som var på jakt efter pelargoner – är nöjd med dagen. Hon har hittat två pelargonsorter som hon inte har hemma: en vit mårbacka och en Bornholm. Nu återstår bara att se var i lägenheten de ska få plats, säger hon med ett skratt.

– Min kompis som jag delar lägenhet med blir kanske inte lika nöjd. Men hon tycker det är okej med alla blommor, bara hon slipper vattna.

Vadå stickling?

En stickling är en bortklippt bit av en växt som man sätter i vatten eller jord för att den ska bilda rötter och kunna bli en ny planta.

Det finns tre typer av sticklingar: toppsticklingar, rotsticklingar och bladsticklingar. De passar för olika växter, så det bästa är att googla hur man gör för varje växt.

Toppsticklingar är vanligast. Då kapar man toppen från moderplantan, precis under en bula (nod). Sticklingen bör vara 5-10 cm. Ta bort de nedersta bladen och sätt sticklingen att rotas i jord eller vatten. När den fått rötter är den redo att planteras.

Pelargon, elefantöra, monstera och murgröna är enkla växter att ta sticklingar på. En av de trendigaste växterna i sticklingsvärlden just nu är palettblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!