– Att ha en egen bikupa var en dröm i många år, berättar Börje Pettersson.
För 26 år sedan gjorde han och frun slag i saken och köpte en bikupa. Som mest har de haft 26 bikupor och en rejäl produktion av honung hemma på tomten i Ubblixbo som ligger strax väster om Månkarbo.
– Vi har fortfarande produktion och levererar till butiker, men vi har dragit ned lite på den och nu har vi fem kupor kvar, berättar Kerstin Pettersson.
Hon förklarar att honungsproduktion är en slitsam sysselsättning med många tunga lyft.
– Sen kan det också vara lite farligt beroende på vilka bin man har och ibland räcker det inte med skyddskläder. Så det gäller att vara noggrann med vilka uppfödare du köper dina drottningar ifrån, säger Börje Pettersson som även håller utbildningar i biodling.
Årets länsmästerskap i honungproduktion avgjordes i matsalen i Centralskolan i Tierp. I Uppsala län finns det åtta olika biodlarföreningar (en från varje kommun) som samlar de totalt 600 biodlare som finns i länet.
– Flest biodlare finns det i Uppsala kommun följt av Enköping och Heby, berättar Hans-Erik Johansson, ordförande i Tierps Biodlareförening.
Sju av åtta biodlarföreningar var på plats i Tierp med sina tävlingsbidrag.
– Till tävlingen har varje förening gjort en kvalitetsbedömning och nominerat sina två bästa honungsodlare, förklarar Hans-Erik Johansson.
I Centralskolan fick en jury med en lokal ICA-handlare, tre skolkockar och en representant från Tierps kommun göra blindtester och prova samtliga fjorton tävlingsbidrag och sätta betyg på smaken, doften och konsistensen.
– Vilka fantastiska tävlingsbidrag. Jag förstod nog inte att det kunde vara en så stor variation på honung mellan olika producenter, säger Mattias Rask som är kock på Centralskolan i Tierp.
Hans-Erik Johansson förklarar att honungssmaken varierar beroende på vilka blommor och växter som bina besökt och samlat in nektar och andra söta vätskor ifrån. Nektarn omvandlas sedan i biets kropp till honung som de sedan lagrar i de vaxkakor som finns i bikuporna.
Både Mattias Rask och hans kockkollegor liksom ICA-handlaren Magnus Dahlström var imponerade av variationen av smaker och karaktär liksom kvalitet på honungen.
– All den honung som vi fått testa här är sådan som vi skulle kunna tänka oss att ha här i köket och använda i matlagningen. I dagsläget är det inte möjligt då vi är bundna av upphandlingar som är gjorda, säger Jimmy Kjetselberg, kökschef på Centralskolan.