Efter översvämningen i Vattholma: "Tungjobbat"

För Vattholmabon Håkan Östergren blev det ingen lugn avslutning på fars dag. Till följd av översvämningen i Hammardammen i Vattholma blev hans intilliggande företagslokaler vattenskadade.

Arbetet efter gårdagens översvämningen var fortfarande igång under måndagen.

Arbetet efter gårdagens översvämningen var fortfarande igång under måndagen.

Foto: Maya Andersson

Vattholma2023-11-13 19:00

Fastighetsägaren Håkan Östergren, med flera förvaringslokaler vid den översvämmande dammen, berättar att golven fylldes med en decimeter vatten under söndagskvällen.

– Vattnet luckrade upp en stor del av golvet, så det återstår att se vad som kommer behöva repareras, säger han.

undefined
Golvet i en av Håkan Östergrens förvaringslokaler som förstördes av vattnet.

Översvämningen berodde på att gräs och vass kloggat igen luckorna till dammen, något som UNT tidigare rapporterat om. Johannes Eriksson, enhetschef för gatunämnden i Uppsala kommun, berättar att kommunen arbetat hårt med de stora mängderna vatten sedan igår.

– Dammens sidor har blivit förstörda av allt vatten vilket gjort att vi nu har vi stängt av dammen, berättar han.

Under tisdagen kommer kommunen vara på plats för att börja med återställning av dammen, som även under måndagen var fylld till gränsen.

undefined
Delar av gräspartiet i Hammardammen åkte med i strömmen. "Det fylldes en hel lastbil av bara gräs i samband med översvämningen", säger Håkan Östergren.

Det är inte första gången som Hammardammen i Vattholma översvämmas av Fyrisån, senast i våras skedde en liknande incident. Kommunen har därför en daglig tillsyn av Hammardammen i Vattholma, inte minst på grund av vegetationen.

– Arbetet vid dammen är väldigt tungjobbat eftersom det inte bara är kommunen som äger marken vid ån. Nu håller vi på med en utredning om vem som ska göra vad, säger Johannes Eriksson.

Håkan Östergren, vars två lokaler drabbades av vattenskador efter översvämningen, menar att det behövs en förbättring gällande det förebyggande arbetet för att vattennivån i Fyrisån inte ska bli för högt.

– Det känns som att det behövs bättre samordning och kommunikation mellan staten, kommunen och privatägarna till marken som ligger runt ån. Marken intill ån som ägs av kommunen är sämre skött än privata ägares mark, säger Håkan, som menar att det ofta ligger fallna träd över ån vid kommunens mark.

undefined
Två av Håkan Östergrens lokaler drabbades av vattenskador under översvämningen i Vattholma.

Håkan Östergren anser också att det behövs ett bättre system för att förebygga översvämningar från Fyrisån.

– Man skulle kunna placera ett larm vid dammluckorna som går igång när vattnet passerar en viss nivå, eller sätta dit kameror för att underlätta bevakningen av vattennivån. I år har vädret varit extremt, men liknande klimatförhållanden lär ju vara något vi behöver vänja oss vid.

undefined
Arbetet efter gårdagens översvämningen var fortfarande igång under måndagen.

Chanserna att det översvämmade vattnet i Vattholma tar sig till Uppsala, där vattennivån i Fyrisån redan stigit märkvärt, ska dock vara låga enligt Johannes Eriksson.

– Läget är under kontroll och vi har lagt mycket resurser på att vattnet inte ska fortsätta vidare till Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!