Den ena av Vattholmas två vattentäkter var avstängd under sommaren på grund av en oljeförorening som upptäckts i grundvattnet, vilket bidrog till vattenbristen och bevattningsförbudet på orten. Det framgår av ett svarsbrev från det kommunala bolaget Uppsala vatten till de ortsbor som protesterat mot förbudet.
Enligt bolaget består föroreningen av något oljebaserat ämne i låga halter. Ämnet har enbart spårats i vattentäkten men inte i dricksvattnet. Föroreningen har ännu inte kunnat åtgärdas men vattentäkten är åter i drift, vilket förbättrar utsikterna inför nästa års vattensituation på orten, enligt bolaget.
– Vi håller den under bevakning så att det inte ändrar sig. Vi ska påbörja arbetet med att spåra källan och har en pågående dialog med miljöförvaltningen. Det rör sig om väldigt låga halter, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef vid Uppsala vatten.
Vattholma var en av de orter i Uppsala kommun där bevattningsförbud infördes i våras. Hushåll med kommunalt vatten fick inte vattna gräsmattor och rabatter eller fylla poolen med vatten från kranarna. Förbudet väckte skarp kritik bland ortsbor som anser att Vattholma i själva verket har god tillgång på grundvatten och att orsaken till förbudet var kapacitetsbrist i vattenförsörjningen. En protestlista med 349 namn lämnades till Uppsala vatten och senare träffades företrädare för ortsborna och bolaget.
Enligt bolaget finns emellertid ingen kapacitetsbrist i den kommunala vattenförsörjningen på orten. Orsakerna till bevattningsförbudet är de senaste årens torka och den förorenade vattentäkten, enligt Uppsala vatten.
Bolaget kommer i vinter att undersöka möjligheten att sänka vattenpumpen i en av täkterna i Vattholma till en djupare nivå. Då kan mer vatten hämtas upp ur täkten, men eftersom metoden innebär att grundvattenmagasinet utökas ska eventuella effekter på vattenkvaliteten först analyseras. Det är oklart om metoden kan börja användas nästa sommar.
De protesterande Vattholmaborna är försiktigt positiva till beskedet:
– Det är en positiv sak att ett kommunalt bolag lyssnar på oss på landsbygden, kommenterar Åke Clason, en av initiativtagarna till protestlistan.
Även i Järlåsa har bristen på kommunalt vatten lett till protester. Dricksvatten har fått köras i tankbil från Uppsala för att klara behovet av kommunalt vatten på orten. Uppsala vatten har efter ett möte med ortsbor lovat utreda förbättringar av vattensituationen i Järlåsa.