Det var på fredagen den 29 maj år 1970 som grävmaskinisten Knud Petersen gjorde en märkligt upptäckt. En 7,5 centimeter granatkartesch modell 00, som hörrör från tiden föra första världskriget, påträffades vid en telefonstolpe cirka 70 meter från allmänna vägen i Stenby, Vattholma. Granaten bedömdes som "mycket farlig", enligt Upsala Nya Tidning den 30 maj år 1970. Desarmeringspersonal kallades till platsen och oskadliggjorde granaten. Detonationen blev mycket kraftig. "En erfaren bergsprängare som bevittnade desarmeringen ansåg att detonationen var lika kraftig som en laddning med två kilo dynamit", skrev Upsala Nya Tidning då.
Exakt hur granaten kommit att hamna intill telefonstolpen förblev dock ett mysterium. Först nu, drygt 47 år senare, kan UNT ge svar på frågan.
– Jag och några killar hittade granaten i Fyrisån under järnvägsbron vid Stenby där vi badade. Vi fiskade upp den och rengjorde den. Sen ställde vi den vid en stolpe och där glömde vi kvar den, förklarar Uppsalabon Thomas Jansson.
Thomas Jansson snubblade över artikeln i UNT:s digitala arkiv, som sedan en tid tillbaka finns tillgänglig för prenumeranter på nätet.
– När grävmaskinisten hittade granaten så höll vi väl tyst om det där med tanke på att det blev ett sådant pådrag med militär och polis. Men nu måtte det vara preskriberat, säger Thomas Jansson och skrattar.
Han var 17 år vid tillfället då han hittade granaten som av okänd anledning hamnat i ån. Så här i backspegeln är han glad att det fick ett lyckligt slut.
– Vi tänkte nog inte alls när vi fiskade upp den där. Den var ju skarpladdad, så den var ju helt livsfarlig, säger han.
Thomas Jansson är numera bosatt i Jumkil och har sedan det digitala arkivet lanserades roat sig med att läsa gamla nummer av UNT.
– Jag är en före detta musikant så jag har ju hittat en del artiklar och annonser om spelningar jag haft genom åren.
Du har inga fler upptåg av den här kalibern att erkänna?
– Haha, vi får väl se om jag hittar något mer. Men då kanske jag håller det för mig själv.
Vill du också söka i UNT:s digitala arkiv? Klicka här!