Världsrekord i snabb vattenkokning

Ett nytt världsrekord har slagits för snabb uppvärmning av vatten: från rumstemperatur till 100 000 grader på mindre än 75 miljondels miljarddels sekund!

Det finns åtskilligt snabbare sätt än så här att värma vatten till extremt höga temperaturer.

Det finns åtskilligt snabbare sätt än så här att värma vatten till extremt höga temperaturer.

Foto: Vélocia/Creative Commons

Vatten2018-05-15 15:20

Bakom rekordet, som publiceras i en artikel i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS, står ett internationellt forskarteam med forskare från bland annat Uppsala universitet.

– Det tilllstånd av vatten som bildas vid denna supersnabba uppvärmning finns inte naturligt på jorden. Det kan liknas vid plasma inuti solen eller i Jupiter, men har lägre täthet och är mycket varmare än temperaturen inuti jordens kärna, säger forskaren Olof Jönsson vid Institutionen för astronomi och fysik, Uppsala universitet.

Den mycket annorlunda "vattenkokare" som användes i experimenten finns vid SLAC National Accelerator Laboratory i Kalifornien. Där har forskarna beskjutit mikrometertunna vattenstrålar med högintensiva och ultrakorta pulser av röntgenstrålar.

Effekten av detta bombardemang är att vattnet genomgår en förändring från vätska till supervarm gas – allt inom loppet av 0,000 000 000 000 075 sekund. Denna gas består av fria elektriskt laddade syre- och väteatomer, så kallad plasma.

Omvandlingen av vatten till plasma tar dock viss tid, om än nästintill ofattbart kort. Under den första 25 miljondels miljarddels sekunden efter att röntgenpulsen slagits på noterade forskarna inga strukturella förändringar i vattnet.

– Det går alltså att ge röntgenpulserna på ett sätt som inte förstör strukturerna i själva provmaterialet under pulsens gång. Detta fynd kan få stor betydelse för fortsatta undersökningar med röntgenlaser, inte bara av vatten utan av en rad andra molekyler eller mindre partiklar, till exempel i biologiska prover, säger Olof Jönsson.

Fotnot: Från Uppsala universitet har förutom Olof Jönsson forskarna Nicusor Timneanu och Carl Caleman deltagit i experimenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!