Risk för vattenbrist i landet

Låga grundvattennivåer och små vattenflöden gör att det kan bli besvärligt i sommar. Har man kommunalt vatten ska det inte vara några problem. Läget kan dock bli annorlunda för de med egna brunnar.

Foto: Sofia Mårtensson/Arkiv

Vatten2017-06-12 14:11

Det är Havs- och vattenmyndigheten i samarbete med andra myndigheter som gått ut med varningen. De senaste två åren har det kommit för lite nederbörd, speciellt under vintern. I slutet av sommaren och under hösten är det normalt med låga nivåer på grundvatten. Det beror bland annat på högre temperaturer och rik växtlighet. I den här delen av landet brukar grundvattennivån vara som lägst i augusti och september vilket kan skapa vattenbrist och bevattningsförbud.

I Knivsta är det Norrvatten som levererar det kommunala dricksvattnet.

– Vi har inga problem eftersom vi tar vårt vatten från Mälaren som är Sveriges tredje största sjö, säger Louise Jansson på Norrvatten.

För de med egengrävd brunn är situationen en annan, eftersom brunnsvatten är grundvatten.

– Det jag rekommenderar är att spara på vatten om man har en egen brunn, då ger man sig själv bäst förutsättningar, säger Andreas Sandwall som är VA-planerare på Knivsta kommun.

Hur stor är risken för vattenbrist för de med egen brunn?

– Det är väldigt svårt att säga, för det beror bland annat på hur varmt det blir i sommar. Just idag är det inga i problem utan det är i slutet av sommaren det kan uppstå vattenbrist.

Kommunen arbetar med samordning mellan andra kommuner och Länsstyrelsen men också med Roslagsvatten som är huvudman för vatten och avlopp. I beredskapsplanen ingår bland annat att man tittar på platser i kommunen där det ska finnas tappställen för vatten ifall vattenbrist skulle bli verklighet.

– Vi diskuterar möjligheten och scenarion där det kan uppstå vattenbrist för folk med egengrävda brunnar så att vi är beredda om det sker. I och med läget idag så rekommenderar vi först och främst att man minskar sitt vattensvinn och vi rekommenderar efter Livsmedelsverkets förslag. Vatten är egentligen något man alltid ska spara på, säger Andreas Sandwall.

Förslag från Livsmedelsverket:

- Vattna inte med dricksvatten. Man kan samla regnvatten och vattna växter med det istället.

- Låt inte vatten rinna i onödan, till exempel när du tvålar in dig eller borstar tänderna.

- Duscha istället för att bada i badkar.

- Undvik att diska under rinnande vatten.

- På sommaren kan det vara svårt att få riktigt kallt kranvatten. Spola ur vattnet som stått still i kranen. Fyll en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så får du ett kallt vatten. Det urspolade kranvattnet kan du samla upp och använda till att vattna växter med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!