Nu arbetar kommunens va-avdelning högtryck för att spåra källan till det otjänliga dricksvattnet.
Koka vattnet innan du dricker det.
Det uppmanade Enköpings kommun på torsdagsförmiddagen efter det att vattenprover har visat på bakterier i vattnet.
– Vi fick veta det nu idag och gick så fort som möjligt ut med information, sa va-chefen Danielle Littlewood till EP tidigare på torsdagen.
Det var vattenprover i tisdags som vid analys visade sig vara otjänliga. Det är koliforma bakterier i vattnet.
– Nu arbetar på bred front med att informera och vi har beställt nya provtagningar för att lokalisera problemet. Vi kontaktar också våra verksamheter och till exempel restauranger, säger Danielle Littlewood.
En stor del av kommunen berörs.
"Vissa delar av Enköping, Skolsta, Grillby, Lillkyrka, Haga, Säva, Hjälsta och Örsundsbro. Vattnet är ofarligt att duscha i och tvätta sig med. Vi arbetar med att lokalisera problemet", uppgav kommunen. (Uppgiften om Haga visade sig dock senare vara felaktig. De får sitt vatten från en annan vattentäkt).
Enligt kommunen är delar av Lillsidan och S:t Ilian, Romberga, Fanna, Bergvreten, Herrgården, Stenvreten, Husberg, Gånsta och övriga norra och östra delar så kallad högzon som är drabbade områden inne i Enköping.
Däremot ska de centrala delarna, samt Munksundet, Gröngarn och Korsängen tillhöra så kallad lågzon där vattnet inte är otjänligt.
Merparten av Enköpingsborna får sitt vatten från två stora vattentäkter, dels den i Vånsjöbro, dels den på Munksundet.
De som får sitt drickvatten från Munksundet, det vill säga Enköpings södra delar och de som bor i bland annat Haga, Bryggholmen, Mariedal, Hummelsta, Nykvarn och Bredsand, kan enligt kommunen lugnt fortsätta att använda sitt vatten.
Hur länge har vattnet varit otjänligt?
– Våra prover förra tisdagen visade inga tecken på bakterier, men proverna i tisdags gjorde det. Det är vad vi vet just nu, säger hon.
Vad händer om man har druckit av det otjänliga dricksvattnet?
– Man kan bli magsjuk. Det handlar om bakterier. Är man orolig ska man kontakta sjukvårdsupplysningen.
När vet ni om vattnet går att dricka?
– Det kommer att ta minst tre dygn att häva restriktionerna eftersom vi måste få svar på nya prover.
När EP talade med va-chefen Danielle Littlewood senare under eftermiddagen hade kommunen tagit nya vattenprover på flera platser.
– Vi håller också på att tömma vattentornet i högzonen (det nära regementet), förklarade hon.
Kommer ni att köra ut tankbilar med vatten?
– Nej, det är ingen nödvattensituation. Folk har vatten och det kan drickas efter kokning.
För dem som inte har möjlighet till det kommer kommunen ändå att hya två tappställen för färskvatten, ett vid Gånstagården och ett vid kommunens förråd intill Kaptensgatan.
Kommunens kokningsrekommendationer:
"Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet".
Kokt dricksvatten ska användas till att:
Blanda saft eller andra drycker med vatten, brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar, göra is, skölja frukt och grönsaker som inte kokas, borsta tänderna.