I bästa försommarväder besökte 200 skolelever i årskurs fyra vattendagen på måndagsförmiddagen där de fick lära sig allt möjligt om de fiskar och småkryp som bor i Mälarviken vid Aronsborg och vad man kan göra för att våra sjöar och vattendrag ska må bra i framtiden.
– Eleverna var jätteduktiga, otroligt kunniga och lätta att diskutera med, säger kommunekolog Anett Wass och samhällsplanerare Anna Atterlöf från Håbo kommun.
Fyra olika stationer besöktes som handlade om fiskar, småkryp, naturskolan där man lärde mer om platsens betydelse och vattenstationen där kommunen berättade om hur man jobbar för att få en bra kvalitet på vattnet.
– Vi pratade om hur vi planerar för Håbos framtid, eleverna har lätt att relatera till frågor som rör deras egen miljö, säger Anett Wass.
Efter lunch fick allmänheten möjlighet att delta i vattendagen och medelåldern på besökarna steg avsevärt.
En not (fiskeredskap) lades ut och på några minuter var flera mindre fiskar infångade.
– Det finns omkring 35 arter i Mälaren, ett 20 tal här i viken och idag har vi fått upp sju olika arter, berättade Tomas Loreth Remén från Upplandsstiftelsen.
Och dessutom hittade man rom från abborre som såg ut som ett dasspapper som böljade runt i vattnet.
Conny Karlsson hade åkt från Skokloster för att besöka vattendagen i Aronsborgsviken.
– Jag är allmänt naturintresserad och det här var en mycket bra presentation av bland annat olika fiskarter, säger Conny.
Anett och Anna från Håbo kommun var mycket nöjda med dagen.
– Det var ett väldigt stort intresse från skolorna så det här måste vi absolut fortsätta med, säger Anette Wass.
Vattendagen är ett samarrangemang mellan Håbo kommun, Upplandsstiftelsen, naturskolan Vattunöden, länsstyrelsen och Biotopia och genomförs i ett flertal kommuner i länet.