Värmen pressar de äldre

Heta sommarveckor borde Uppsalas äldreboenden kylas av med air condition. Det tycker Sven Hjalmarsson på Stenhagens vårdboende. "Hettan är livshotande för de svagaste", säger han.

Luna Kahn, Gösta  Robinsson och Sven Hjalmarsson håller humöret upp trots det tryckade vädret.

Luna Kahn, Gösta Robinsson och Sven Hjalmarsson håller humöret upp trots det tryckade vädret.

Foto: Niklas Skeri

Värmeböljan2018-07-15 21:00

Solen gassar och det är över 30 grader varmt i skuggan. SMHI har just gått ut med en varning, den allvarligaste graden, för "extremt höga temperaturer åtminstone till onsdag" i Uppsala län. För vissa grupper i samhället är värmen påfrestande och till med farlig, inte minst för de äldre.

På plan 4 på Stenhagens vårdboende står dörrarna öppna till balkongerna och det fläktar. Men det är varmt och tung luft även inomhus. I en soffgrupp sitter undersköterskorna Pernilla Andersson och Luna Kahn och pratar med de boende Holger Josefsson, Gösta Robinsson och Sven Hjalmarsson. Humöret är gott, men hettan är en utmaning.

– Jag skulle gå och ut och träna, men vände och gick hem. Det var för varmt, säger Holger Josefsson – 99 år!

– Värmen är jobbig, 21 grader är perfekt. Nu kan jag inte gå ut på dagen. Det gäller att dricka 2 liter om dagen har jag hört, fyller Sven Hjalmarsson i.

Dricka ja, det är något personalen hela tiden påminner om.

–  Även oss själva! Det är vidrigt att jobba när det är så här. Och våra arbetskläder andas inte. Det är förskräckligt, säger Pernilla Andersson.

Holger, Sven och Gösta säger att de blir tröttare än vanligt, att de nästan kan somna där de står efter ett tag i värmen. Och hettan skapar oro, säger Sven Hjalmarsson.

– I vår ålder har många svaga punkter, kanske hjärtat, andningen, eller blodcirkulationen. Då är man speciellt känslig. Det gör ju att man tar det lite lugnare, säger han.

Kommunen borde vidta åtgärder för de äldres skull.

– Den här värmen är ju livshotande för de svagaste. Kommunen skulle kunna hålla med ett kyligare rum eller att matsalen svalkades med air condition. Vad kan det kosta? De äldre blir fler och fler och i framtiden kommer nog de här extrema vädertyperna bli vanligare, säger han.

Läs mer: Extremvärmen fortsätter att förstöra

Kaffe och kladdkaka har dukats upp på en rullvagn. Balkongen står öppen men så gott som alla sätter sig inne, flera framför tv:n där det är hästtävlingar från Falsterbo. Holger Josefsson som är mycket sportintresserad och har världsrekord på 800 meters löpning i 90-årsklassen, ser mycket fram emot VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien, senare på dagen. Båda är länder där man är mer van vid 30-gradiga somrar. Han och sköterskan Pernilla Andersson har skojat om att alla borde ha siesta när det som är varmast, som i Medelhavsländerna.

– Ja, personalen får väl låsa in oss helt enkelt, säger träningsvillige 99-åringen Holger Josefsson.

Då varnar SMHI

Definition för "Varning klass 2 extremt höga temperaturer": Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa smhi.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!