Restaureringsarbetet av borgen inleddes förra vintern och är till stor del bundet till den kallaste av säsongerna, då kommunen använder sig av arbetshästar som drar bort stockar på slädar. Detta sätt tär minst på terrängen och är mer effektivt än om hästarna skulle dra enstaka stockar i taget på barmark.
Borgen, som idag liknar mer en stenvall, har en omkrets på ungefär en kilometer, enligt Jochen Schreiber, naturvårdsförvaltare på Uppsala kommun.
– Förra vintern röjde vi undan ett par hundra meter, och vi hoppas på att kunna göra det denna vinter också, men det beror också på ekonomin, säger Jochen Schreiber.
Huvudsyftet med restaureringen är att göra fornborgen till ett utflyktsmål med vägbeskrivningar och informationstavla, likt Hågahögen (Kung Björns Hög) som även den finns i Hågadalen i Uppsala.
– Vi har även tidigare i år röjt fram ett gammalt gravfält i närheten som man går förbi på väg till fornborgen. Där man kan se gamla stensättningar och gravhögar. Kombinerat med fornborgen tror jag att det kan bli en trevlig vandring, och kanske ett framtida smultronställe, säger Jochen Schreiber.
Enligt Jochen Schreiber har kommunen varit medveten om fornborgen, men den har snarare varit okänd för den större allmänheten.
Varför har man inte påbörjat restaureringen av borgen tidigare?
– Det är svårt att säga, men det kanske kan bero på att den inte har blivit prioriterad och att resurser inte har funnits, säger Jochen Schreiber.