Så recenserar facken politikernas lösningar

Många fina ord och en senkommen insikt om att det krävs aktion för att personalen ska stanna. Så recenserar facken partiernas lösningar.

Anna Rask-Andersen, Sjukhusläkarna, tycker att Region Uppsala måste skärpa sig när det gäller synen på sin personal. "Mycket av vad politikerna säger låter fint, nu återstår det att se vad som händer  i realiteten,", säger hon.

Anna Rask-Andersen, Sjukhusläkarna, tycker att Region Uppsala måste skärpa sig när det gäller synen på sin personal. "Mycket av vad politikerna säger låter fint, nu återstår det att se vad som händer i realiteten,", säger hon.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Vård2018-05-31 08:00

UNT har låtit fackförbunden läsa politikernas förslag till lösningar på vårdplatsbrist och skenande underskott. Generellt sett tycker både Kristina Lundmark, ordförande i Vårdförbundet i Uppsala och Anna Rask-Andersen, ordförande i Sjukhusläkarna på Akademiska sjukhuset, att politikerna till sist verkar ha förstått att det krävs åtgärder för att få bukt med personalbristen.

– Man kan tro att de läst Vårdförbundets förslag och plockat lite ur det. Jag tror också att man förstått att vården är den viktigaste frågan för väljarna och nu säger det som de tror att de behöver säga för att bli valda, säger Kristina Lundmark.

Nästan alla partier pekar på behovet av att minska kostnaden för hyrpersonal. Många säger sig också vilja minska administrationen. Det är lätt att säga, påpekar Kristina Lundmark.

– Om politikerna höjer lönerna så kommer personal att stanna, och de kommer att kunna anställa folk igen. Då löser sig kostnaden för hyrpersonal av sig själv. När det gäller administrationen så beror det väldigt mycket på vad man menar. Cheferna behöver ett stort administrativt stöd för att kunna vara bra chefer, säger hon.

Flera berör relationen mellan primärvården och specialistvården. Centerpartiet vill flytta ansvar och pengar från Akademiska till primärvården.

– Inom primärvården är det minst lika pressat som på Akademiska. Så primärvården måste få en stor personalökning för att klara mer ansvar. Men tanken om mer nära vård som många nämner är god.

Anna Rask Andersen är inne på samma spår.

– Och Akademiska sjukhuset är redan underfinansierat. Att flytta resurser därifrån går inte, säger hon.

En positiv sak är att chefernas roll lyfts fram av Kristdemokraterna, säger Kristina Lundmark på Vårdförbundet.

– Ett stort problem är att cheferna på avdelningarna har för litet mandat för att leda verksamheten på ett bra sätt. Det här är en knäckfråga.

Flera partier nämner förbättrad arbetsmiljö och bättre villkor. Anna Rask-Andersen vill se mer gedigna och konkreta åtgärder.

– Gå till forskningen och bygg en organisation efter de friskfaktorer som finns. Det enda som sagts på senare år är: nu ska du jobba ännu effektivare.

Sverigedemokraterna vill dra ned på invandringsrelaterade poster. Det är helt fel väg, tycker både Kristina Lundmark och Anna Rask-Andersen.

– Vi är i behov av de här människorna. Att spara på dem är att försämra för dem som redan har sämst förutsättningar i Sverige för att få ett bra liv, när vi behöver se till att de mår bra och kommer i arbete, säger Kristina Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!