Minderårig placerades hos tidigare kriminell

En ungdom i Östhammars kommun placerades via konsultstött familjehem hos en grovt kriminellt belastad person. Händelsen är Lex Sarah-anmäld.

Företaget som Östhammars kommun anlitade hade enligt Lex Sarah-utredningen inte meddelat socialförvaltningen att en person i det aktuella familjehemmet hade en tung kriminell historia.

Företaget som Östhammars kommun anlitade hade enligt Lex Sarah-utredningen inte meddelat socialförvaltningen att en person i det aktuella familjehemmet hade en tung kriminell historia.

Foto: Josef Nylén

Vård2018-07-31 18:00

Placeringen gjordes i början av året. Drygt två månader senare framkom att en person i familjehemmet var grovt kriminellt belastad, och en Lex Sarah-anmälan upprättades i april. Enligt den Lex Sarah-utredning som gjorts har socialtjänsten inte gjort en tillräckligt omfattande undersökning av familjehemmet, och det heter också att händelsen är att betrakta som "en påtaglig risk för missförhållande".

Jonas Karlberg som är tillförordnad chef på individ- och familjeomsorgen vid socialförvaltningen säger att konsultfirman borde ha gjort en koll i belastningsregistret inför placeringen och meddelat kommunen. Konsultfirman ska i stället, enligt Lex Sarah-utredningen, ha uppgett att familjen var utredd och godkänd.

– När vi gjorde en sökning i vårt kvalitetssystem var det ett antal familjehem där vi inte fått in någon uppgift från belastningsregistret. Då upptäckte vi det här och konfronterade konsultfirman. Vi är besvikna över att man inte tagit upp det från början, säger Jonas Karlberg.

Vilka krav ställer kommunen inför placering av unga?

– Utdrag från belastningsregistret är ett av kraven som vi ställer på företagen.

Brottsligheten har enligt utredningen legat flera år tillbaka i tiden och inte handlat om brott mot barn. Den unga person som det handlar om ska inte ha lidit men av det inträffade, utan velat bo kvar i familjehemmet. Men det ansåg socialförvaltningen inte vara lämpligt och barnet som är under 18 år har omplacerats.

– När det här framkom placerade vi om barnet, säger Jonas Karlberg.

Nära 15 anmälningar har inkommit och tagits upp av socialnämndens arbetsutskott inför sommaren. I de två fall där arbetsutskottet valt att skicka ärendena vidare till IVO – Inspektionen för vård och omsorg – handlar det ena om att ett beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU (lagen om vård av unga) inte följdes upp med handlingar till förvaltningsrätten i rätt tid.

– Det här är glasklart, beslutet borde ha skickats på en gång utifrån de tider som gäller, säger Jonas Karlberg.

I det andra fallet som lämnats till IVO handlar det om en äldre person med missbruksproblem som inte fått tillräckligt stöd genom att samverkan mellan missbruks- och biståndshandläggare brustit.

– Vårdpersonal kan ha svårt att hantera sådana här situationer och vi behöver öka kompetensen i de här ärendena, säger tf socialchef Carina Kumlin och tillägger att samverkan inom förvaltningen måste fungera enligt rutinerna.

– Vi fokuserar på att säkra upp detta med mer egenkontroll.

Tiotal anmälningar på kort tid

Ett tiotal Lex Sarah-anmälningar har i våras gjorts av personal inom socialförvaltningen i Östhammars kommun. Bland annat har det saknats papper i faxen, vilket gjort att två anmälningar om missförhållanden inte kommit fram den vägen (däremot via brev i båda fallen). Utdragna utredningar om barn som enligt anmälan kan ha farit illa finns också med, liksom uteblivet hemtjänstbesök och ett fall av brister i bemötande inom hemtjänst. I flera fall ska kompetenshöjande insatser ha genomförts och rutiner setts över med anledning av anmälningarna från de anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!