Inte ekonomiska motiv bakom leverantörsbyte

Det var inte sparkrav som låg bakom bytet av leverantör av sjukvårdmaterial. Men lägst pris gav Apotekstjänst uppdraget.

Bertil Kinnunen (S) var tidigare ordförande i Varuförsörjningsnämnden.

Bertil Kinnunen (S) var tidigare ordförande i Varuförsörjningsnämnden.

Foto: Niklas Skeri

Vård2019-10-16 08:00

Enligt flera personer tidningen talat med fanns ingen möjlighet för Region Uppsala att förlänga avtalet med den leverantör av sjukvårdsmaterial som man haft i många år. Den maximala avtalsförlängning som lagen om offentlig upphandling tillåter var redan uppnådd.  

LÄS MER: Politiker: "Allt som kunde gå fel har gått fel"

I den upphandling som sedan gjordes var däremot priset den avgörande faktorn. Apotekstjänst bud på knappt 46 miljoner kronor per år, var 14 miljoner kronor lägre än den tidigare leverantören Mediqs och 4 miljoner billigare än OneMed. 

I upphandlingsprotokollet står: "Grunden för tilldelning är pris".

– Att vilja ha en så kostnadseffektiv och rationell hantering som möjligt är att ta ansvar för skattebetalarnas pengar, säger Bertil Kinnunen (S), tidigare ordförande i den ansvariga politiska nämnden.

Men hur försäkrade ni er om att Apotekstjänst höll måttet?

– Som man alltid gör. Det finns en gällande lagstiftning för hur det här går till. Alla som lämnar anbud måste uppfylla ett antal krav. Så priset är bara en faktor.

Som ofta sker ville förlorarna få saken prövad i domstol. OneMed hävdade att Apotekstjänst inte uppfyllde vissa obligatoriska krav, bland annat vad gäller systematiskt kvalitetsarbete. Men Förvaltningsrätten konstaterade att det räcker med ett intyg från bolaget om att man har ett sådant arbete, för att kravet ska ses som uppfyllt. Överklagan avslogs därför. UNT har vänt sig till Region Uppsala för att få ta del av intyget, men har fått beskedet att det är sekretessbelagt.

Vet du mer? Är du drabbad? Hör av dig till oss på 72018@unt.se eller telefon 018-478 14 35

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!