– Det nya avtalet gör att vissa blir förlorare men för majoriteten blir det en klar förbättring, skriver Rose-Marie Lövgren, sektionsordförande, i svar på frågor UNT ställt med anledning av den debattartikel som var införd i UNT 2 oktober.
Rubriken på artikeln var ”Nu lämnar jag vården”, och undersköterskan Sara Stacksjö som skrev den var mycket missnöjd med det nya avtalet som skulle leda till sämre lön och sämre arbetsschema för henne jämfört med de villkor hon har i dag.
Rose-Marie Lövgren förklarar i sitt mejlsvar till UNT att Kommunal nu har två nya avtal där den som går på ett rotationsschema, det vill säga dag-kväll-natt, kan få en arbetstidsförkortning ner till 32 timmar och 20 minuter. I det andra avtalet kan arbetstidsförkortningen gå ned till 34 timmar och 20 minuter.
Hon poängterar också att den ob-ersättning som kommer att betalas ligger högre än i det centrala kollektivavtalet, men att det är fördelat på andra tider än vad det tidigare avtalet gav.
Flera undersköterskor har hört av sig till UNT efter att Akademiska sjukhusets personaldirektör Lena Hadad i en nyhetsartikel bemött Sara Stacksjös kritik. En av de som vill vara anonym och liksom Sara Stacksjö arbetar på en intensivvårdsavdelning, påpekar att det tidigare avtalet givit ekonomisk ersättning för obekväm arbetstid men ingen arbetstidsförkortning:
– De som inrättat sin ekonomi och sitt liv efter det avtal som gällt kommer att få svårt att anpassa sig efter de nya förhållandena. För att få en någorlunda likartad lön måste ju schemat anpassas, och det kan vara svårt av olika skäl: familj, barn eller helt enkelt förmåga att arbeta på rotationsschema med många nattpass. Men även med en anpassning av schemat kan det bli svårt eller omöjligt att kompenseras ekonomiskt eftersom våra ob-tillägg nu är högre än i det nya avtalet.
Rose-Marie Lövgren skriver att hon ”är väl medveten om det missnöje som finns hos några undersköterskor, och har också förståelse för deras reaktioner”. Att det som påståtts förekommit hot mot Kommunals arbetsplatsombud från sektionen förnekar Rose-Marie Lövgren bestämt:
– Däremot har ett förtydligande skickats efter att flera ombud har frågat hur man ska ställa sig (till protester, UNT:s anm). Har man uppfattat det som ett hot är jag den första att beklaga, skriver Rose-Marie Lövgren.
Formuleringen i meddelandet till arbetsplatsombuden lyder, efter ett konstaterande att avtalet om arbetstidsmodeller är påskrivet av Region Uppsala och Kommunal: ”Du som ombud är föreslagen av dina arbetskamrater och vald av organisationen att företräda Kommunal. Det betyder att de protestlistor som cirkulerar ska du ej skriva under eftersom du företräder organisationen. Självklart får du tycka vad du vill i den här frågan men som facklig företrädare är du Kommunal.”
På fredagen överlämnades 629 namnunderskrifter till regionrådet Börje Wennberg (S) från undersköterskor vid avdelningar för intensivvård, intermediärvård, akutvård, operation och akutmottagningarna. De protesterar mot bland annat nya scheman och ob-modellen i avtalet. Vid ett möte med regionrådet kritiserade undersköterskornas representanter flera inslag i avtalet:
– Ob-ersättningen sänks på vardagsnätter men höjs på storhelger. Det innebär förstås en försämring, sade undersköterskan Camilla Julin vid överlämnandet.
Kollegorna Ramona Nordstrand och Maria Dyverfeldt förklarade att tiden för återhämtning mellan arbetspass inte blir tillräcklig. De befarar också att avtalet innebär ännu större svårigheter att rekrytera till redan underbemannade avdelningar.
Börje Wennberg lovade att effekterna av förändringarna ska utvärderas, men betonade att arbetsgivare och fack är överens och att politiker bör hålla fingrarna borta från avtalsfrågorna.
– Jag förstår att det finns besvikelse på sina håll, men den beskrivning jag fått är att avtalet inte är något besparingsprojekt utan handlar om att säkra återhämtningstiden och skapa en hälsosam arbetsmiljö, sade Börje Wennberg.