För de allra flesta som insjuknar i covid-19 leder sjukdomen inte till några långtgående besvär, men för vissa ger sjukdomen fortsatta symtom även efter att infektionen är över. För att hjälpa personer med långvariga symtom öppnas i höst en mottagning.
– Postcovid-mottagningen kommer att fungera som ett stöd i utredningen och rehabiliteringen och kan ses som ett komplement till den befintliga vården, säger David Gyll, ST-läkare som kommer arbeta på mottagningen.
Enligt Socialstyrelsen har runt 1050 personer diagnostiserats med postcovid i Region Uppsala fram till mars 2021. Under samma period har totalt 11 000 personer i primärvården fått diagnosen i Sverige och enligt en ny kartläggning av SVT ska det röra sig om över 25 000 personer.
– Majoriteten av patienterna med postcovid har eller kommer att få hjälp på vårdcentraler, men när resurserna inte räcker till kommer mottagningen ha möjlighet att stötta upp, säger han.
Det är vårdförvaltningen "Nära vård och hälsa" inom Region Uppsala som ansvarar för kliniken. Flera av landets regioner har planer på att öppna postcovid-mottagningar. I Sverige finns i skrivande stund mottagningar i sju av landets tjugoen regioner.
– En del regioner väljer att inte ha det och arbetar i stället efter redan befintliga strukturer.
David Gyll säger att långvariga besvär från infektioner varit ett eftersatt område som det inte forskats på i någon stor utsträckning, något han hoppas förändras nu efter att postcovid fått uppmärksamhet.
– Förhoppningsvis kan vi lära oss mer om långvariga besvär och dra nytta av de kunskaperna vid andra sorters infektioner.
I mitten av oktober 2020 infördes en särskild diagnoskod för postcovid och sedan dess har användningen av koden ökat varje månad.
– Diagnoskoden möjliggör samlandet av data och kunskap. Genom att patienter får en diagnoskod kan man skapa ett register vilket möjliggör forskning, säger han.
För att diagnostiseras med postcovid krävs det att man har symtom som varar längre än tre månader efter infektion.
– Diagnosen fungerar som ett brett paraply. Det kan röra sig om lukt- och smakbortfall till andfåddhet och trötthet.
Det är delvis därför, på grund av den breda mängden av symtom, som det är av vikt att vården individanpassas. Postcovid-mottagningen kommer ha sina lokaler vid den centrala vårdcentralen Samariterhemmet i centrala Uppsala och är i nuläget finansierad fram till 2022.