Under måndagen meddelade Akademiska sjukhuset att man kommer inleda en ny nordisk studie. Studien går ut på att motverka en livshotande sjukdom som kan uppkomma vid transplantation av blodstamceller. När stamceller transplanteras kan en patient drabbas av akut livshotande transplantat-mot-värd reaktion, GVHD. Patienter som drabbas av GVHD kan få brännskadeliknande sår på huden, men även i mag-tarmkanalen eller levern. Forskare har genom både laboratorieförsök och behandling upptäckt att stromaceller från moderkakan har en förmåga att hämma immunförsvaret.
– Vi bedömer att moderkaksceller kan bota akut, livshotande GVHD med få biverkningar. På Karolinska sjukhuset har hittills cirka 40 patienter fått sådan behandling med goda resultat. Över 70 procent har överlevt, säger Mats Remberger, professor vid KI och Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Personer som drabbas av GVHD i samband med transplantation av blodstamceller behandlas i dag med antiinflammatoriska läkemedel som kortison. Men trots behandlingen dör cirka tio procent av patienterna till följd av reaktionerna från GVHD. I den nya studien kommer forskare från bland annat Uppsala universitet att behandla patienter som inte svarat på behandling med kortison. Patienterna delas upp i två grupper, en grupp behandlas med stromaceller odlade från moderkakor och den andra gruppen får bästa tillgängliga behandling som hämmar immunförsvaret.
– Det saknas ännu en etablerad behandling för svår akut GVHD. För dessa patienter är överlevnaden endast 10-30 procent ett år efter behandling. Målsättningen är att behandlingen med stromaceller ska stoppa GVHD och därigenom öka överlevnaden för både barn och vuxna. I förlängningen kan effekten även bli ökad livskvalitet för patienterna, minskade vårdkostnader och en säkrare terapi.
Studien kommer att inledas senare i år och flera sjukhus i Sverige, Norge, Finland och Danmark kommer att medverka. Målgruppen utses genom ett slumpmässigt urval och inkluderar barn över 12 år och vuxna med akut livshotande GVHD.