Barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala har haft några tuffa år med hård arbetslastning och långa köer. Bakgrunden är svårigheter att rekrytera personal till BUP-mottagningarna i länet. Det ledde till att Akademiska organiserade om och stängde mottagningarna i länet. Det fick till följd att BUP i Uppsala belastades desto mer.
Men med hjälp av sex miljoner kronor hoppas Akademiska sjukhusets styrelse nu att trycket ska lätta.
– Vid sjukhusstyrelsens kommande möte 2 mars kommer vi att föreslå att provverksamheten med samtalsmottagningar för barn och unga permanentas. Sådana finns i dag på prov, bland annat i Gimo, och nu ska det bli fler, säger regionråd Vivianne Macdisi (S).
Hon berättar att de samtalsmottagningar som funnits på försök på flera platser i länet har nått goda resultat.
– En annan fördel är så klart att BUP i Uppsala kommer att avlastas, säger Vivianne Macdisi.
De planerade samtalsmottagningarna ska finnas i bland annat Håbo, Heby och Knivsta. I Enköping ska en fast mottagning öppnas. Mottagningarna ska jobba nära kommunen, med samtal och behandling, och ha kontakt med Elevhälsan.
– När det handlar om psykosociala frågor handlar det om att träffa rätt kompetens. De här samtalsmottagningarna ska ligga på ”vårdcentralsnivå”. Det kommer att leda till att Akademiska sjukhusets bemanningssvårigheter kompenseras, säger Vivianne Macdisi.
Regionrådet Stefan Olsson (M) har en annan strategi för att komma till rätta med problemen. Han vill avlasta BUP Uppsala genom att åter öppna mottagningarna i länet.
– En prioriterad politisk målsättning är att mottagningarna i länet öppnar igen. Den ursprungliga planen var att detta skulle vara löst i september 2017, säger Stefan Olsson.
Han tycker att det är viktigt att uppmärksamma att orsaken till de långa väntetiderna inte ligger i Uppsala.
– Anledningen till att läget blev akut här i stan var överbelastningen, att patienterna från länet hamnade i Uppsala, säger Stefan Olsson.
Han har noterat att BUP Uppsala nu kommer att ta in extern hjälp för att komma över den puckel de långa väntetiderna har orsakat.
– Jag tycker att det är mycket märkligt att det går bra att göra så i Uppsala, men av någon anledning däremot inte i Östhammar-Enköping-Tierp som tidigare hade BUP-mottagningar.
Stefan Olsson påpekar att vuxenpsykiatrin i Norduppland sedan många år är upphandlad. Han anser därför att Region Uppsala skulle sondera terrängen kring upphandlingsmarknaden även vad gäller barn och ungdomar.
– Vi borde höra med de vårdföretag som är verksamma på marknaden. Och det finns dessutom vårdföretag med enklare tjänster på nätet som kan utföras på distans. Vi vill gärna få i gång mottagningarna ute i länet för att avlasta Uppsala och har lagt förslag om hur vi ska göra för att studera den öppna marknaden, säger Stefan Olsson.
Beslutet att stänga BUP-mottagningarna i länet är inte politiskt utan fattades av sjukhusstyrelsen på Akademiska som fattade beslutet om stängningen.
– I slutändan måste en organisation ledas av verksamhetschefen, inte av politiker. Det är viktigt att förvaltningscheferna har så stor frihet som möjligt. I slutänden är det de som ska leda verksamheten, säger Stefan Olsson.