Barnmorskan: Höjd lön inte viktigast – vill hinna kissa

En barnmorska på förlossningen på Akademiska vittnar om ohållbara arbetsförhållanden och hur hon tvingas gå ifrån mödrar mitt i födseln. Nu har Vårdförbundet hållit krismöte.

Max fyra familjer åt gången på BB och en barnmorska per födande på förlossningen är krav som barnmorskan Ingela Ågren vill se uppfyllda på Akademiska.

Max fyra familjer åt gången på BB och en barnmorska per födande på förlossningen är krav som barnmorskan Ingela Ågren vill se uppfyllda på Akademiska.

Foto: Angie Gray

Vård2021-11-10 19:00

På tisdagen höll Vårdförbundet ett krismöte för alla barnmorskor i regionen på Akademiska sjukhuset, med anledning av den akuta situationen inom förlossningsvården.

På plats var barnmorskor från flera avdelningar, bland annat förlossningen, BB och gynmottagningen.

– Det saknas barnmorskor nästan överallt, arbetsbelastningen är orimligt hög och många orkar inte jobba heltid, säger barnmorskestudenten Ida Persson som sitter i Vårdförbundets styrelse. 

– En barnmorska som tidigare jobbat i Stockholm sade att arbetsmiljön här är helt galen och undrar varför vi inte gör något åt det.

Att situationen på förlossningen på Akademiska är prekär kan även barnmorskan Ingela Ågren, som jobbar där, skriva under på. Hon vittnar om att det vanligtvis är fullbelagt och att en barnmorska ofta har flera mödrar att ta hand om samtidigt.

– Vi har 13 förlossningssalar och är fem barnmorskor per pass. Inför varje pass försöker vi fördela patienterna mellan oss, så att belastningen blir rimlig. Men visst har det hänt att tre olika barnmorskor deltagit i en enskild förlossning under samma pass.

Men så ska det inte vara, säger Ingela Ågren som vill jobba enligt principen en barnmorska per födande, något som enligt chefen på förlossningen på Akademiska inte är möjligt nu.

– Jag vill göra ett värdigt jobb för familjer som kommer hit. Vi är skyldiga dem och oss själva det. Det är ingen som väntar sig att hen i kassan på Ica ska betjäna tre personer samtidigt men för oss– som utför ett livsviktigt arbete – är det så det ser ut. Om jag säger att jag går iväg till någon annan, vad gör det med tryggheten, frågar sig Ingela Ågren. 

Dessutom skickas nyförlösta mödrar hem eller till BB för tidigt på grund av platsbrist på förlossningsavdelningarna.

För att barnmorskorna ska stå ut med situationen behöver de, enligt Ågren, veta vad ledningen gör för att förbättra arbetsmiljön och öka tryggheten på förlossningen.

Att starta ett caseload-projekt på Akademiska, där barnmorskor får följa samma kvinna hela vägen före, under och efter förlossningen skulle kunna vara ett sätt att locka fler barnmorskor, menar hon.

Ett annat sätt att få in mer personal är om barnmorskor på andra mottagningar kan tänka sig att rotera med personalen på förlossningen.

Medianlönen för Vårdförbundets barnmorskor i Region Uppsala, exklusive chefer och ledning, är 38 675 kronor. Medellönen ligger på 39 468 kronor. Men, poängterar Ingela Ågren, högre lön skulle inte lösa grundproblemen.

– Ibland struntar jag i om jag skulle få 10 000 kronor mer i lön – jag vill hinna gå på toa på jobbet och slippa skämmas för att jag går från en födande.

Tisdagens krismöte resulterade inte i någon officiell kravlista likt de som barnmorskor på sjukhus i Stockholm tagit fram. Men enligt Ida Persson på Vårdförbundet var personalen på mötet ense om de viktigaste åtgärderna för att förbättra arbetsmiljön för barnmorskor och göra förlossningsprocessen tryggare i Uppsala:

– Det behöver finnas fler platser på BB och fler barnmorskor, inte mer kringpersonal. I nuläget hinner barnmorskorna inte jobba inom hela sitt ansvarsområde och det leder till att mödrarna blir utsatta, säger Ida Persson.

Men samtidigt som barnmorskor inte hinner med alla arbetsuppgifter kan de inte säga nej när det akuta händer.

– Man kan inte säga nej till en kvinna som kommer in mitt i en förlossning.

Förlossningskrisen

Den senaste tiden har det ansträngda läget och barnmorskebristen i förlossningsvården uppmärksammats. Mest strålkastarljus har riktats mot Stockholm där uppsägningarna bland barnmorskor avlöst varandra. 

Men situationen är inte unik för Stockholm. En rapport från Socialstyrelsen visar att det saknas barnmorskor i 19 av 21 regioner, däribland Uppsala.

I Sverige finns omkring 8 500 legitimerade barnmorskor, enligt Socialstyrelsen. Av dessa arbetar runt 18 procent inte inom yrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!