Den specialistanslutna hemsjukvården i Norduppland, det vill säga vård i hemmet för svårt sjuka patienter i livets slutskede, hotas av akut personalbrist. Den vården bedrivs i dag av Region Uppsala och är till för att stötta upp runt om i länet – dygnet runt.
Men personalbristen gör nu att verksamheten i kommunerna Tierp, Heby, Älvkarleby och Östhammar kan komma att pausas nattetid efter årsskiftet och endast vara tillgänglig mellan 07 och 22.
– Det har uppkommit en akut situation där vi kanske inte kommer ha tillräckligt många medarbetare i början på januari, säger Malin Sjöberg Högrell (L) regionråd och sjukhusstyrelsens ordförande, som endast beskriver nedstängningen som tillfällig.
Men det får mothugg av Viktoria Söderling (S), oppositionsråd i Tierp, som menar att man i Norduppland sett flera beslut som nedmonterat vården. Hon hänvisar bland annat till att samma vård stängdes ned förra sommaren, samt de många turerna kring den geriatriska vården på Tierps vårdcentral.
– Först skulle geriatriken bara ha stängt under sommaren, sen enbart under hösten och nu hela 2023. Vi är mycket oroliga att den kommer bli permanent nedstängd. Efter ett och ett halvt år stängt kommer det bli ännu svårare att rekrytera personal, säger hon.
Tillsammans med sina partikollegor från de övriga kommunerna i Norduppland – Jenny Dahlberg, Carina Schön och Lisa Norén – protesterar man nu mot den eventuella nedstängningen.
Malin Sjöberg Högrell tillbakavisar dock att det rör sig om en nedstängning likt geriatriken. Hon uppger även att personal är på väg in för att förhindra nedstängningen.
– Rekrytering pågår och förhoppningen är att vi ska kunna hitta medarbetare så snabbt som möjligt, säger Malin Sjöberg Högrell.
Kan du förstå oron att den specialistanslutna hemsjukvården kommer möta samma öde som geriatriken?
– Det klart att jag kan förstå oron, men det här är en fråga som vi ständigt jobbar med.
– Det här är en akut men tillfällig situation som uppstått, säger Malin Sjöberg Högrell.
Anledningen till varför den eventuella nedstängning enbart skulle gälla i länets norra kommuner beror på en gammal uppdelning av vården – som nu regionen ska se över.
– Målet är att vi ska ha samma arbetssätt över hela länet. Det ska inte spela någon roll var man bor, säger Malin Sjöberg Högrell.