Över en miljon operationer är idag registrerade i kvalitetsregistret SPOR och täckningsgraden är 85 procent.
Sedan SPOR startade 2015 har andelen sent strukna operationer minskat från 6,1 till 3,4 procent av alla operationer.
– Det går sakta åt rätt håll. Ett sådant här kvalitetsregister driver kvalitet, säger Gunnar Enlund överläkare på anestesi och intensivvårdskliniken vid Akademiska sjukhuset.
En inställd operation har många kostnader och påverkar inte bara patienten, utan familj, anhöriga, arbetsgivare med flera. Gunnar Enlund kaller strukna operationer för "en rejäl kvalitetsbrist i vården".
– Därför är det viktigt att planera klokt och minimera antalet strykningar. Men ibland går de inte att undvika.
Ett av de vanligaste skälen till en strykning är att patienten inte dyker upp. Här har framgångsrika försök med sms till patienter inför operationen gjorts på sjukhus i Stockholm.
Platsbrist inom intensivvården, alltså det som drabbade cancersjuke Håkan Andersson från Uppsala, sker mycket sällan enligt statistiken för riket. Betydligt vanligare är att en annan patient måste prioriteras eller att operationen helt enkelt inte visar sig rymmas i schemat.
– De här punkterna är ju de som drabbar patienter hårdast, som jag ser det. Vi har en tendens att planera i överkant, vi vill inte att några tider ska stå tomma.
Hur ser det ut på Akademiska sjukhuset då? Ja, den frågan kan inte få något statistiskt svar. För Akademiska sjukhuset kan i dag inte leverera statistik till kvalitetsregistret.
– Uppsala har inte lyckats lösa de tekniska frågorna. Men jag arbetar halvtid med det nu, säger Gunnar Enlund.
Det paradoxala är att han är en av personerna bakom SPOR, som dessutom har sin adress på Uppsala Clinical Research Center vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.
Är det då inte väldigt märkligt att Akademiska inte är med i registret?
– Det är dåligt, men Akademiska är medlemmar i SPOR och är på gång att ansluta till registrets testmiljö.