Unga bönder med framtidstro

Gårdagskvällen blev sen. Åkrarna skulle sprutas mot ogräs och det görs bäst när det är vindstilla på natten. Men 22-årige Alfred Ström är redan igång och lastar ved när EP kommer på besök tidig förmiddag.

Egen gård. Sådden har kommit upp jämn och med fin mörkgrön färg. "Speciellt ärterna ser riktigt bra ut" konstaterar Eric och Alfred Ström, unga lantbrukare i Vånsjö.

Egen gård. Sådden har kommit upp jämn och med fin mörkgrön färg. "Speciellt ärterna ser riktigt bra ut" konstaterar Eric och Alfred Ström, unga lantbrukare i Vånsjö.

Foto: Maria Hedenlund

Vånsjö2017-06-16 11:00

Med sina 22 respektive 19 år är Alfred och Eric Ström, med företaget Vånsjö småbönder, troligen bland Sveriges yngsta lantbrukare med egen gård.

Ett välbehövligt tillskott i en bransch där medelåldern är hög. En lantbrukare i Sverige är i dag i snitt 58 år gammal.

– Vi har nog gått lite mot strömmen. Ingen köper en gård idag, det kostar för mycket, säger Alfred när vi slår oss ner i köket i det vita huset på gården i Vånsjö norr om Enköping.

­– Folk säger att vi inte kan leva på det här, men man får inte vara rädd för att arbeta och vi har bra kontakter i trakten, säger Eric.

Alfred är inne på sin fjärde säsong som lantbrukare. Han har brukat en gård i Vånsjö med 60 hektar konventionellt odlad mark sedan 2013, till en början med stöttning från mamma Lena Carlsson.

– Jag startade eget företag samma år som jag tog studenten, jag gick ekonomisk linje, säger Alfred.

För 19-årige Eric, som nyligen tog studenten vid Jällaskolan, är det första säsongen som egenföretagare.

Tillsammans tog de i år även över morfar Carl-Rune Carlssons gård i Vånsjö med 70 hektar ekologisk odling. De blir den tredje generationen på gården.

– Det har varit en dröm för oss att ta över morfars familjegård, säger Eric.

Intresset för lantbruk har alltid funnits. De har åkt traktor med morfar sedan de var små, när de kom hem efter skolan bar det iväg ut på åkern när morbror Claes Eningsjö harvade.

– Vi har aldrig blivit tvingade, aldrig känt någon press, det har nog varit viktigt, säger Alfred.

– Det var en speciell känsla när man var liten och satt med i den varma traktorhytten och somnade till.... maskinerna var så stora, säger Eric lite drömmande.

Kombinationen konventionell och ekologisk odling ser de som en utmaning.

– Det är odling på olika villkor, man måste tänka nytt med ekologiskt och jag tror det är bra för oss. Ekologiskt och konventionellt behöver varandra, säger Alfred.

Den erfarenheten som kanske behövs för att klara ekologisk odling och som de saknar kompenserar de med ett stort socialt nätverk, med familj och bönder runtikring som de kan fråga.

– Sociala kontakter är viktigt. Vi fick lära oss tidigt att vara trevliga, hälsa och ta i hand. Det uppskattas, sånt är inte självklart idag, säger Alfred.

På Vånsjöåsen ett stenkast bort från gården betar sex Herefordkor med kalvar samt en tjur, djur som bröderna köpte in i våras. På sikt vill de utöka köttdjursproduktionen mot ett 50-tal dikor.

De vill även få in mer vall i odlingen så småningom, till de egna djuren och för att sälja till hästnäringen. Att köra på entreprenad är också en av framtidsplanerna.

– Vi kör snöröjning på vintern. Det är skönt att ha det kontraktet, det ger lite säkerhet, säger Alfred som även bättrar på företagets ekonomi med att skotta spannmål i Fjärdhundrasilon under hösten och med att sälja ved till pizzeriorna inne i Enköping.

Under samtalet återkommer de ofta till vilken betydelse den äldre generationen har för dem.

– Vi har nog ett helt annat tänk än många jämnåriga. De äldre är viktiga för oss, de sitter inne med mycket kunskaper, säger Alfred.

Från morfar, mormor och mamma har de även fått goda råd som de tagit till sig.

­– De har präntat in i oss att om man kan hjälpa till så ska man göra det. Och morfar och mormor fanns alltid där för oss när vi var små och mamma jobbade, säger Alfred.

Mormor Inger Carlsson finns inte längre med dem. Hon gick hastigt bort samma år Alfred tog studenten och lämnade ett stort tomrum både i vardagen och i hjärtat.

­– Mormor var bestämd av sig och man kan vara stolt över att ha en sådan förebild i livet, säger Alfred.

– Under vårbruket det första året sa mormor att om vi skulle fortsätta med det här måste vi se till att hålla sams. Det är något vi tar med oss, vi gör jobben bra när vi hjälps åt och det flyter, säger Eric.

De har ett tight samarbete, men tröttnar på varandra gör de inte.

– Det är kul att jobba tillsammans och det ger fördelar. Visst kan det bli heta diskussioner ibland, vi är inte alltid överens och man måste lära sig att skilja på jobb och privatliv, säger Alfred.

Företagsnamnet Vånsjö småbönder är ett medvetet val. De gillar det småskaliga och vill växa långsamt.

– Någon påpekade att vi kanske får byta till Vånsjö storbönder längre fram.... men det har vi inga planer på, vi gillar att slå underifrån, säger Alfred med ett leende.

Att driva två spannmålsgårdar är tillräckligt i nuläget.

– Visst finns det dagar när vi undrar vad vi gjort, att köpa in granngården själv.... Men intresset har varit så stort så det har aldrig funnits någon tvekan, säger Eric.

­– Och den här gården bygger vi upp helt själva, det blir som en nystart, vi kan själva bestämma hur vi vill ha det, säger Alfred.

Att för första gången köra ut på de nya, egna jordarna erkänner de gav en häftig känsla.

– Det var lite av drömmens uppfyllelse, det var svårslaget, ler Eric.

Fotnot: Vånsjö småbönder går att följa på deras egen Facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om