Hans Köhler bor i Läby Västerby några hundra meter från området där bergtäkten är tänkt att ligga. Han befarar både ökad trafik och bullerproblem.
– Det kommer att gå många lastbilar med bergkross från täkten dagligen på en liten smal grusväg. Det bullrar väldigt mycket. Dessutom ska Swerock både borra och spränga, säger han.
Han bor med sin familj i ett område med 13 hus några hundra meter från täktområdet och känner oro för sina barn.
– De är sju och nio år gamla. Det bor många barnfamiljer här. Mer tung trafik innebär en ökad risk för dem, säger Hans Köhler.
Han är inte ensam om sin oro. Uppsala kommun och 800 av Vänges innevånare har motsatt sig planerna som de befarar kommer att störa samhället med buller och negativa hälsoeffekter.
Frågan om bergtäkten avgörs den här veckan av högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen vid Nacka tingsrätt. Hur det går är oklart. Hans Köhler tycker att Swerock, som ägs av byggjätten Peab, borde kunna hämta sitt berg i någon av de täkter som redan finns.
– Men Peab vill väl ha en egen. Man får hoppas att de tagit åt sig av kritiken, säger han,
Under ärendets gång i myndighetsmaskineriet har Swerock kompletterat och förändrat sin ursprungliga ansökan, men det räcker inte, anser Uppsala kommun.
– Det är främst två saker vi har synpunkter på i dag. Det ena är bullret. Det är en stor täkt och bullret kommer att bli betydande för de som bor i området om Swerock får igenom de villkor som de vill ha, säger Klara Ellström (MP) ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
I en tidigare dom sade Mark- och miljödomstolen ja till bergtäkten. Det innebar att Swerock fick grönt ljus för att bryta berg dagtid och under både kvällar och helger. Även nattetid skulle verksamheten kunna pågå om behov fanns för det.
Det accepterar inte Uppsala kommun. Om Swerock beviljas tillstånd vill kommunen att brytningen ska sluta senast klockan 17.00 på vardagar, med en möjlighet till förlängning till klockan 22.00 om det inte är helgdag. På vanliga helger och nattetid ska ingen brytning kunna ske alls.
– Under juli månad, när folk har semester, vill vi att det ska vara förbjudet att borra, spränga och krossa berg. Bullret stör inte bara de närboende utan också naturreservatet som ligger intill. Vi vill ha en bullervall mot grönområdet, säger Klara Ellström.
Kommunens andra krav gäller efterbehandling av bergtäkten. Swerock vill ta ut totalt 12,5 miljoner ton berg under 25 års tid.
– Det kommer att bli ett stort hål och vi vill att Swerock fyller igen det i samma takt som de tar ut nytt berg ur täkten. Det är viktigt ur naturvårdssynpunkt. Det kommer att behövas väldigt mycket fyllning och vi vill se en plan för hur Swerock ska hantera det, säger Klara Ellström.
Hon framhåller dock att miljö- och hälsoskyddsnämndens mål inte är att stoppa bergtäkten.
– Vi vill att Swerock ska ta sitt ansvar för miljö och hälsa, genom att möta våra krav som utgår från miljöbalkens lagkrav. Utan att det sker ser vi inte att drift av täkten skulle vara hållbar, säger Klara Ellström.
Buller från täkten kan också påverka en framtida utbyggnad av Vänge.
– Det finns risk för att vi inte kommer att kunna bygga ut åt vissa håll så det är ingen optimal placering för en bergtäkt, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för byggfrågor.
Swerock vill inte kommentera processen innan den avgjorts av Mark- och miljööverdomstolen.
– Vi uttalar oss inte innan domen fallit, säger regionchef Stefan Axelsson.