Kommunen: Täkten riskerar att bli en krater

Tvisten om den planerade bergtäkten i Vänge, väster om Uppsala, går vidare. Både grannar, kommunen och verksamhetsutövaren överklagar till högsta instans.

Ulla Gustafsson är en av de grannar som kritiserat täktplanerna i Vänge. T h Sneby bergtäkt i Enköpings kommun.

Ulla Gustafsson är en av de grannar som kritiserat täktplanerna i Vänge. T h Sneby bergtäkt i Enköpings kommun.

Foto: UNT/TT

Vänge2018-08-26 20:00

I slutet av juni föll domen som ger bygg- och anläggningsföretaget Swerock rätt att under 25 år driva bergtäkten strax öster om Vänge. Totalt 12,5 miljoner ton berg får tas ut och krossas under tillståndsperioden. Ett normalår bedöms cirka 500 000 ton berg tas ut vid täkten. Den får också ta emot fyllnadsmassor för mellanlagring och återvinning.

Planerna har mött skarp kritik från boende i området, som lämnat in protestlistor med drygt 800 underskrifter. Även Uppsala kommun ville stoppa täkten och sade nej till förslaget, via en enig kommunstyrelse.

LÄS MER: Bergtäkt i Vänge: "Otänkbart"

Mark- och miljödomstolen ansåg emellertid att bergtäkten kan drivas utan att människor eller miljö kommer till skada. Domstolen gav därför klartecken, med krav på bland annat bullervallar, säkerhetsåtgärder vid sprängning samt skydd för den större vattensalamandern som finns i området. Men grannarna befarar att området ändå kommer att drabbas av buller, miljöstörningar och en kraftig ökning av tung trafik. Ett 20-tal av dem har överklagat domstolens beslut till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. De hävdar bland annat att bullerfrågan inte är tillräckligt utredd, att tillståndet strider mot kommunens tidigare krav på planläggning och att grundvattennivåerna i området kan påverkas negativt.

LÄS MER: Oroliga känslor när strid om bergtäkt avgörs

Enligt Swerock kommer trafiken med tunga lastbilar på riksväg 72 att öka med omkring 30 procent vid täkten. Grannarna anser att siffran är fel och hävdar, via sitt juridiska ombud att den verkliga ökningen blir omkring 80 procent eller 510 lastbilar per dag.

Även Uppsala kommun har överklagat tillståndet och varnar för att täkten kan bli ett öppet sår i landskapet, den dag verksamheten läggs ned. Enligt kommunen är tillståndet för efterbehandling inte tillräckligt. "Den utbrutna täkten riskerar att bli en krater", skriver miljö- och hälsoskyddsnämnden i sitt överklagande. Kommunen ser också risker för stora bullerstörningar i omgivningen.

LÄS MER: Klartecken till bergtäkt

Även Swerock har överklagat domstolens beslut till högsta instans. Bolaget vill se förändringar när det gäller bland annat mängden massor som får föras in och kraven på bullernivå vid så kallad skutknackning. Bolaget har begärt att få lämna in en fylligare redovisning av sina synpunkter efter sommaren.

Det krävs särskilt prövningstillstånd för att mark- och miljööverdomstolen över huvud taget ska ta upp fallet till prövning, i annat fall fastställs tillståndet till bergtäkten. Det är inte känt när överdomstolen kommer att ta ställning till frågan om prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!