På kommunstyrelsens sammanträde 14 april togs beslut om inriktningen på förbättringar som ska öka rörelsen i Valstas nav. Det finns både långsiktiga åtgärder samt förändringar som ska genomföras inom en snar framtid.
Snart kommer till exempel Valstaskolans lokaler tillfälligt att nyttjas av Sigtuna kommun. Vattentornsparken kommer att rustas upp, Valstastråket kommer att få fler grillplatser och Valsta torg kommer att få en ny aktivitetsyta.
Den ideella föreningen Valsta utveckling är nöjd med kommunens utvecklingsprojekt, "Valsta 2030".
– Det är jättebra att man har analyserat och tagit fram en plan för hela Valsta. De har jobbat på ett strukturerat och genomarbetat sätt med dialog, samverkan och analys, säger Göran Langer till tidningen.
Sedan 2015 har flera invånare berättat för tidningen om otryggheten kring Valsta centrum. Som svar på den negativa samhällsutvecklingen grundades Valsta utveckling, vars syfte är att sudda bort Valstas dåliga rykte.
2018 genomförde Sigtuna kommun en medborgardialog med över 150 personer. Dialogen har gett underlag för utvecklingsprojektet Valsta 2030.
Enligt pressmeddelandet finns bland annat planer på att Valstastråket ska utvecklas till ett grönt vardagsrum med platser för lek, aktivitet och umgänge. Vattentornsparken ska kopplas ihop med Valstastråket till ett sammanhängande stråk. Och ett flertal nya lek- och aktivitetsytor föreslås runt om i kommundelen. Bland annat utvecklas Valsta torg med vinterlek, en ny stadsdelslekplats i Midgårdsdalen ska anläggas och Vattentornsparkens lekplats förbättras.
I planen har det föreslagits att Valstaskolan ska inhysa äldreboende, förskola, vuxenutbildning, kulturverksamhet och aktiviteter för ungdomar och föreningar.
– I planen har Valstaskolan fått fokus, och det är bra då skolbyggnaden är central och viktig för Valsta. Man har inte riktigt kommit fram med en lösning, men det är upplyftande, säger Göran Langer till tidningen.
Sporthallens yttre ska byggas om, bottenvåningen ska få mer glas och entréerna ska göras tydligare, enligt planen. I dag är sim- och sporthallen en konstlokal för Sigtuna museum. Där har också Radio Sigtuna hittat en ny studio efter att ha blivit vräkta från Forum i Märsta.
Innan dess var det ett stort problemområde där droghandel pågick, enligt uppgifter från invånare, politiker och polisen.
– Sim- och sporthallen är en viktig byggnad. Hela området runt och nära Valsta centrum är centralt för hela Valsta när det gäller trygghet, trivsel och stolthet, säger Göran Langer.
Marken kring sim- och sporthallen ska utvecklas med stadsradhus. Stadsradhus föreslås även norr om sporthallen.
– Stadsradhus är suveränt bra, men det kommer att behövas mer i Valsta än stadsradhus. Vi behöver köpkraft, livskraft, och för att få det behöver vi människor som går dit och handlar.
Valsta är inte en destination som man åker till, därför behövs fler bostäder kring centrum, menar han. Det är också viktigt att Valsta centrums ägare jobbar för att få fler aktiviteter och locka fler kunder till i centrum.
– Jag önskar att det finns mer av sådana planer i Valsta 2030. För att få ett livskraftigt och attraktivt centrum måste det finnas butiker, restauranger och människor, säger Göran Langer.