Frustration hos polis – men operation Gimle fortsätter

Polisens nya operation Gimle ska stoppa unga från en kriminell livsstil samt minska brottslingarnas kapacitet. Målet är svårt, och processen många gånger frustrerande, enligt polisen.

Polisen och Trygghetscenter vid Märsta centrum.

Polisen och Trygghetscenter vid Märsta centrum.

Foto: Jeanina Santiago

Valsta2020-05-14 16:00

Gimle planerades i höstas och inleddes i mars 2020. Det är en polisinsats för att minska utrymmet för de kriminella i Märsta och Valsta. 

– Det handlar om att vi ska ta tillbaka gatan till medborgaren, säger kommunpolisen Jonas Junered. 

Polisen prioritererar utredningar och bedriver spaning på kriminella personer som är inblandade i droghandel och våld i form av bland annat utpressning. Polisen har även koll på penningtvätt, ekobrott och andra ärenden med koppling till det kriminella nätverket.

Det kriminella nätverket i Märsta handlar om ett 50-tal personer, om man räknar in de unga som hjälper till. Den inre kretsen handlar dock om ett 20-tal personer som alla bor i Sigtuna kommun och är i åldrarna 17–30 år. 

– Några av de vi är intresserade av är etablerade när det gäller jobb och familj. 

Gimle har gett resultat. De senaste tiden har tidningen sett flera stämningsansökningar som gäller våld- och narkotikabrott. En del har gått till åtal och lett till fällande domar. 

– Det är höga beviskrav på vissa brott. Ofta kommer vi bara halvvägs. 

Svårigheterna handlar om att det inte räcker med tekniska undersökningar samt att det råder en tystnadskultur i samhället. Vittnen ändrar också sina uppgifter. 

– Det är klart frustrerande när vi lägger energi på en förundersökning som urvattnas när folk tystnar eller ändrar sig. Detta visar att det lönar sig för gärningsmännen att hota och använda sitt våldskapital, för då backar vittnen. Det är patetiskt, säger Jonas Junered.  

Han berättar att sedan Gimle inleddes har polisen till exempel gjort omkring tio vapenbeslag.

– Men det är inte lätt att knyta vapen till en person. Ett vapen kan hittas i en lägenhet, men så säger lägenhetsinnehavaren att han inte vet hur det hamnat där. Att han har vänner som hälsat på. Då blir man friad. 

Trots svårigheterna fortsätter polisen. 

– Det är bra att komma åt och plocka bort vapen. Och att visa att vapeninnehav kan få konsekvenser. 

Han betonar också att polisen inte glömmer bort gärningsmän som har begått våldsbrott oavsett om de blir friade. 

Varför valdes namnet Gimle? Det är en plats i fornnordisk mytologi. Där skulle Ragnaröks överlevare bo, platsen beskrivs som vackrare än solen. Och Gimle återspeglas i de fornnordiska namnen på gatorna som finns i hela Valsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!