"Vodkabilarna har flyttat till nätet"

Uppsalapolisen vet att spriten flödar till de unga på sociala medier. Spritlager har också påträffats vid tillslag mot organiserad brottslighet. Men specifika resurser för att bekämpa spritförsäljningen finns inte.

Polisen saknar resurser för att prioritera alkoholförsäljningen till unga via nätet, säger polischefen Jale Poljarevius. Men i arbetet mot organiserad brottslighet har polisen vid ett par tillfällen hittat spritlager och apparatur för tillverkning.

Polisen saknar resurser för att prioritera alkoholförsäljningen till unga via nätet, säger polischefen Jale Poljarevius. Men i arbetet mot organiserad brottslighet har polisen vid ett par tillfällen hittat spritlager och apparatur för tillverkning.

Foto: Nina Leijonhufvud

Valborg2018-04-28 09:00

Valborgshelgen är här, med grand finale på sista april på måndag. Uppsalapolisen kraftsamlar och har förstärkt sina resurser hela helgen. Jale Poljarevius, polisområdeschef i Uppsala och Knivsta, känner väl till hur många unga får tag på sin sprit i dag. Men det stora arbete som hade behövt göras med att i förväg strypa spritkanalerna till unga är svårt att prioritera.

– Förr kunde man ringa Vodkabilen som kom och sålde ur bakluckan, i dag sker försäljningen via nätet. Men det är tyvärr inte varje dag vi tar dem, kan man säga. Vi har inga överresurser för det här, säger han.

Samtidigt försöker polisen bidra till att strypa flödet på det sätt man hinner.

– Vi gör så gott vi kan på flera fronter, genom kampanjer och information till föräldrar och unga och genom att dagarna före Valborg försöka ta langare på bar gärning, exempelvis utanför systemet, säger Jale Poljarevius.

En sista handfast åtgärd går också att genomföra under själva Valborgsfesten.

– Då arbetar vi stenhårt med att hälla ut allt vi kommer över. Det ska förverkas.

Spriten som ungdomarna köper är av olika slag, en del är insmugglad, en del är hembränt.

– Ibland låtsas säljarna att det är industriellt producerat, och häller upp hembränt på riktiga flaskor.

I arbetet med att bekämpa organiserad brottslighet har polisen vid ett par tillfällen stött på lager av sprit och hemmafabriker för tillverkning.

– Men bland dem som langar finns hela skalan av människor, från vanliga föräldrar till brottslingar, säger Jale Poljarevius.

Ska det bli kul att arbeta på Valborg?

– Ja, jättekul! Till 90 procent är det ju faktiskt trevligheter den dagen.

För trots att det är enkelt för unga att komma över sprit ser Jale Poljarevius en positiv trend.

– Min bild är att antalet unga som behöver tas om hand för fylla faktiskt minskar.

Hans bild stärks också av statistik. Flera studier visar att betydligt färre unga dricker alkohol i dag, jämfört med 15-20 år sedan. Enligt exempelvis Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som mäter alkoholkonsumtionen i Sverige, har tonåringarnas drickande minst halverats på tio år. De har också sett att den genomsnittliga alkoholdebuten sker senare än någonsin under deras mätningar, som gjorts sedan 1971. Ett skäl de pekar ut i en rapport är att vuxna i dag inte köper ut alkohol till unga på samma sätt som tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!