Valborgstipsen till alla föräldrar

Det finns få alkoholfria evenemang för ungdomar under valborg i Uppsala. Som förälder finns det därför en rad saker att tänka på när du släpper iväg din tonåring på festligheter.

Så här kan det se ut i kön till champagnegaloppen på valborg.

Så här kan det se ut i kön till champagnegaloppen på valborg.

Foto: Tor Johnsson/arkiv

Valborg2017-04-28 17:24

Med bara dagar kvar till valborgsmässoafton har många skaffat sig firarplaner för dagen – tonåringar inkluderat. Enligt organisationen Bris är valborg en högtid då många unga gör sin alkoholdebut och många har svårt att själva säga nej när kompisar dricker. Samtidigt uppger organisationen IQ att en av tre föräldrar i Uppsala län är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol under valborg. Både Bris och IQ anser att det är viktigt att som förälder prata med sitt barn om hur man själv ser på alkohol.

– Som vuxen är det viktigt att vara nyfiken inför högtider av detta slag och våga fråga om alkohol, och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, i ett pressmeddelande.

Enligt IQ:s undersökning, som 3 000 föräldrar i Uppsala län deltagit i, anser hela 75 procent att det borde arrangeras fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar under valborgshelgen. De aktiviteter som framför allt finns för tonåringar under valborg i år äger främst rum på fritidsgårdarna som kommer att ha öppet.

– Det är klart att det vore önskvärt att det fanns fler aktiviteter. Jag skulle säga att det här är en konsekvens av att valborg alltid varit en studenthögtid och en tradition för familjer, inte för högstadiebarn, säger Hilde Wiberg, enhetschef inom socialtjänsten i Uppsala.

Inför valborg har SSP-teamet (Skola, Socialtjänst, Polis) i kommunen skickat ut ett brev till samtliga föräldrar som har barn som går på högstadiet, där man informerar om information om ungdomars drickande och om aktivt föräldraskap.

– Det är viktigt att föräldrar får mer kunskap om hur ungdomsdrickandet ser ut och hur lätt det är för unga att få tag på alkohol och droger via sociala medier som Snapchat och Instagram, säger Hilde Wiberg och fortsätter:

– Det absolut viktigaste som förälder är att veta var ens barn befinner sig och med vilka. Efter att vi skickade ut det här brevet är det många föräldrar som har hört av sig med ytterligare frågor och synpunkter. Det märks att det finns en medvetenhet kring tonåringars festande.

Bris tips till tonårsföräldrar inför valborg

1. Dialog

En bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.

2. Fråga utan att fråga ut

Visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.

3. Hjälp ditt barn att säga nej

För många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.

4. Visa att du finns där

Berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.

5. Skuldbelägg inte

Om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!