Valborgsfyllans (kanske) eviga ärr

För många går valborg hand i hand med alkohol. Negativa hälsoeffekter till följd av fylla är inget nytt men forskning visar att det kan minska hjärnans storlek. Även mäns testiklar kan skrumpna och kvinnor kan få en ökad halt av testosteron.

Karin Hagman, vd på IQ, berättar om vad alkoholen gör med kroppen.

Karin Hagman, vd på IQ, berättar om vad alkoholen gör med kroppen.

Foto: Michaela Hasanovic / IQ

Valborg2019-04-30 10:12

Valborgsfirandet sträcker sig över flera dagar som inte sällan präglas av en hög alkoholkonsumtion. Men redan vid små mängder alkohol påverkas både hjärnan och kroppen. När alkoholen går in i kroppen frigörs dopamin som är en signalsubstans som får nervositet och vissa hämningar att släppa.

– Redan vid ganska små mängder alkohol finns det en risk att en person tappar omdömet och självkritiken, säger Karin Hagman, vd på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget.

Alkoholen kan även ha en starkt ångestdämpande effekt, något som först kan upplevas som skönt, enligt Karin Hagman. Men det finns en risk att den för stunden sköna känslan övergår till någonting värre.

– Alkoholen förstärker alla känslor. Därför är det viktigt att vara försiktig, eller ännu hellre avstå helt från drickandet, om man känner sig det minsta deppig eller låg. Det är lätt att vakna upp dagen efter och må ännu sämre, säger Karin Hagman.

Alkoholen torkar även ut kroppen. Något som Karin Hagman varnar för under valborg då vårvädret och värmen gör det lätt för en person att dricka för mycket. Uttorkningen kan leda till huvudvärk, yrhet och trötthet. Även de motoriska och kognitiva förmågorna är nedsatta långt efter att sista klunken är svept.

Att balansen blir sämre och att man talar sluddrigt är tämligen välkända fenomen för valborgsfirare. Men det finns även en rad mer dolda effekter. En amerikansk studie där möss tvingades dricka mängder av alkohol visade att hjärnan krymper under långvarig konsumtion. Samtidigt kan halten av manligt könshormon öka bland kvinnor som dricker mycket. För män har drickandet motsatt effekt då hög alkoholkonsumtion under en längre tid kan leda till att testiklarna skrumpnar och att kroppen antar mer kvinnliga former.

Nyligen presenterade IQ en undersökning där 3 095 personer från Uppsala län genomfört ett test på Alkoholprofilen.se. Resultaten visar att mer än en tredjedel har haft dåligt samvete eller skuldkänslor på grund av sitt drickande varje månad eller oftare under det senaste året. Knappt hälften uppger att någon annan oroat sig för hur mycket de dricker. Knappt 4 av 10 uppger att de själva eller någon annan farit illa på grund av av att de druckit och över hälften uppger att de blir riktigt berusade en gång i månaden.

Detta händer när du dricker:

Hjärnan

Redan vid små mängder alkohol försämras omdömet, tankeförmågan, minnet och reaktionsförmågan. Även sömnen påverkas negativt. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och man kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Hjärtat

Pulsen och blodtrycket ökar när man dricker. Risken ökar för hjärtarytmier av olika slag, exempelvis förmaksflimmer.

Levern

Dricker man mycket ökar risken att levern drabbas av fettlever, gulsot och skrumplever.

Hormoner och fertilitet

Hos kvinnor kan halten av manligt könshormon öka vid hög alkoholkonsumtion. Kvinnor som dricker mycket under lång tid får ofta ett mer maskulint utseende. Hos män är det tvärtom – testosteronhalten sjunker redan vid en vanlig fylla och över tiden kan hög alkoholkonsumtion leda till att testiklarna skrumpnar och att kroppen antar mer kvinnliga former.

Källa: IQ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!