Så ska polisen stoppa langning

Uppsalapolisen har redan påbörjat sitt valborgsarbete. Kampen mot langning av alkohol till ungdomar har intensifierats.

STOCKHOLM 20090518 - Försäljning av öl
Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX / kod 10680

STOCKHOLM 20090518 - Försäljning av öl Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX / kod 10680

Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

Valborg2013-04-27 16:49

Utanför systembolagen står poliser i avskräckande syfte, som en varning och påminnelse om att langning är förbjudet.
– Vi jobbar med närvaro och synlighet. Om vi ser en överlämning går vi på och upprättar en anmälan om brott mot alkohollagen, berättar Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Dessutom har jakten på langare intensifierats. Extrainsatsen började redan för flera veckor sedan och ska pågå hela våren. Det är inte bara valborg som ställer till det. Hela våren är en enda stor riskzon. Efter sista april kommer studentfesterna och avslutningsfesterna. Många ungdomar provar alkohol för första gången då.

Polisens huvudsyfte med det här arbetet är att förhindra våldsbrott. I två av tre anmälda misshandelsfall är alkohol inblandat, berättar Lisa Sannervik.
– Det vi ser är att ungdomarna råkar ut för situationer de inte tänkt sig. De kan bli sexuellt utnyttjade och råka ut för brott. Det händer också olyckor lättare. Och någon kanske tar bilder och lägger ut på internet. Ungdomar är inte vana vid att dricka och kan inte sina gränser. De dricker ofta mer och blir mer påverkade än de tänkt sig, säger hon.

Vuxna och föräldrar har ett ansvar att skydda ungdomarna från att råka illa ut, anser hon. Om du köper ut alkohol signalerar du att det är okej att dricka.
– En klassiker är att föräldrarna säger att de köper ut för att ”då vet jag vad de dricker”. Men deras barn dricker i regel mer.

Men de som köper ut alkohol till minderåriga på systemet är oftast äldre syskon eller bekanta. Ganska långt efter kommer andra vuxna och på tredje plats föräldrar.

Sedan finns de som langar för vinnings skull, främst organiserade nätverk men även privatpersoner. Många köper alkohol utomlands och säljer vidare i Sverige. Försäljningsställena kan vara lägenheter, bilar eller garage. Man får kontakt via sms eller internet. Dessutom drygar många jour- och tobaksbutiker ut kassan genom att sälja olaglig alkohol, enligt informationskampanjen Tänk om från Statens folkhälsoinstitut.

Där står även att 24 procent av pojkarna och 29 procent av flickorna i nian drack langad smuggelsprit 2011. På gymnasiet var de ännu fler. Mobilnummer till olika langare cirkulerar på de flesta högstadie- och gymnasieskolor.

I Sverige är det förbjudet att sälja eller köpa ut alkohol till personer under 20 år. Straffet för langning eller olovlig försäljning av alkohol är böter eller fängelse i maximalt två år.

Fakta

Säg nej – argument och tips

Tonårsparlören är en liten bok med fakta, argument och tips som gör det enklare att prata om alkohol därhemma. Syftet är att skjuta upp alkoholdebuten och hjälpa ungdomarna att stå emot grupptrycket. Den går att ladda ner på www.tonarsparloren.se.

Informationskampanjen Tänk om innehåller fakta och råd till föräldrar och andra vuxna för att de lättare ska kunna säga nej till att köpa ut alkohol: www.tankom.nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!