Så kan du prata med ditt barn om alkohol

Sedan början av 2000-talets har ungdomars alkoholkonsumtion minskat och idag är andelen elever som dricker i årskurs nio mindre än hälften. Men valborg är fortfarande en högtid då många unga gör sin alkoholdebut.

"Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer", säger Magnus Jägerskog på Bris.

"Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer", säger Magnus Jägerskog på Bris.

Foto: Tomas Lundin

Valborg2018-04-28 09:00

Hos organisationen Bris är den gemensamma nämnaren för samtalen till dem om valborg just alkohol. De som kontaktar organisationen undrar ofta vad som ska hända om de dricker alkohol och en del vill ha hjälp med hur de kan säga nej utan att behöva bli utanför. Samtalen kan också handla om rädsla för att föräldrar ska bli arga och bestraffa om de får veta att barnet druckit.

– Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framförallt är det viktigt att inte skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris i ett pressmeddelande.

Bris fem tips

1. Dialog - prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnens liv. Försök hitta andra tillfällen att prata om alkohol än en stundande högtid.

2. Fråga utan att fråga ut - visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir ett förhör. Om du är orolig, förklara för barnet varför.

3. Hjälp ditt barn att säga nej - för många beror drickandet på grupptryck. Ge barnet argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.

4. Visa att du finns där - berätta att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se till att själv vara nykter så att du kan hjälpa till att hämta om det behövs.

5. Skuldbelägg inte - om ditt barn druckit alkohol är det är viktigt att prata om det, men om barnet känner sig skuldbelagt minskar benägenheter att berätta nästa gång något händer.

Källa: Bris

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!