Inför valborgseldandet: Ha koll på vinden

I april varje år inträffar cirka 100 bränder runtom i länet.

In this April 15, 2017 photo spectators watch the traditional Easter bonfire in Wartjenstedt, Germany. (Maurizio Gambarini/dpa via AP)

In this April 15, 2017 photo spectators watch the traditional Easter bonfire in Wartjenstedt, Germany. (Maurizio Gambarini/dpa via AP)

Foto: Maurizio Gambarini

Valborg2018-04-29 10:05

April är den månad då Sveriges räddningstjänster gör flest utryckningar, till största delen på grund av oförsiktigt eldande. Uppsala län är inget undantag. Varje år i april rycker räddningstjänsten ut till omkring 100 bränder i länet. Det visar en ny kartläggning som gjorts av ideella Brandskyddsföreningen.

Göran Karlsson jobbar till vardags på Brandförsvaret i Uppsala och vet det mesta om hur bränder utomhus uppstår.

– Nästan alla människor tror sig veta hur man hanterar en valborgsmässoeld eller bränner gräs. Trots det orsakar eldning utomhus ändå många bränder, säger Göran Karlsson.

Det vanligaste misstaget som folk gör är enligt honom att de inte tar med vinden i beräkningen.

– Människor förstår inte hurpass fort eld kan sprida sig. Om man till exempel bränner gräs så kan det räcka med en kraftig vindpust – och tjoff! – så sprider sig elden som blixten i det torra fjolårsgräset.

Ett effektivt sätt att hindra eld från att sprida sig är förstås att blöta ner marken runtomkring brasan.

– Och då handlar det om att ösa på rejält med vatten och se till att det är riktigt surt runtomkring, säger Göran Karlsson.

Och när brasan väl brunnit ner är det eldarens ansvar att den släcks. Enligt Göran Karlsson händer det ytterst sällan att valborgsmässoeldar i Uppsala får spridning.

– De mesta klagomålen vi får från allmänheten handlar om att resterna av aprilbålen fortsätter att ryka och lukta illa långt efter att valborgsfirandet är över, säger han.

Så här eldar du säkrast

Brandskyddsföreningens

tips för säkra majbrasor

1. Sök tillstånd

Besök kommunens hemsida för att kontrollera att eldning är tillåten. För majbrasor på allmän plats behöver du tillstånd från polisen.

2. Bygg brasan klokt

Placera din brasa långt från byggnader, bilar och elledningar. Rensa den från plast, däck och övervintrande igelkottar och andra djur. Håll koll på vindriktningen!

3. Utrusta dig

En vattenslang bör finnas till hands i närheten av brasan, liksom spadar/krattor för släckning av mindre bränder. Ladda mobilen ifall du skulle behöva ringa Räddningstjänsten.

4. Håll koll

Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

5. Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på den säkra sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!