Lyxig vårmeny – Liselotte Forslin bjuder på trerätters

Kyckling med tonfisksås? Självklart! UNT bad kocken Liselotte Forslin om en välanpassad trerättersmeny att avnjuta hemma i vår.

Matstylisten och kokboksförfattaren Liselotte Forslin har komponerat en härlig vårmeny till UNT:s läsare.

Matstylisten och kokboksförfattaren Liselotte Forslin har komponerat en härlig vårmeny till UNT:s läsare.

Foto: Markus Lundqvist

Valborg2021-04-30 09:30

Förrätt: Matjessallad med betor och rom

undefined
Förrätt: Matjessallad med betor och rom.

Härlig förrätt med söta och salta smaker. Servera med smörstekta kavringsnittar.

4 portioner (kan dubblas)

2 medelstora kokta gulbetor

2 medelstora kokta rödbetor

300 g hela matjessill-filéer

1 liten rödlök

5-6 rädisor

1 hårdkokt ägg

1 burk valfri rom, ca 80 g

1/2 burk smetana eller crème fraiche

dillkvistar

Till servering

8 skivor kavring

Smör till stekning

undefined
Härlig valborgs-förrätt med söta och salta smaker. Servera med smörstekta kavringsnittar.

Gör så här

1. Skala de kokta och kalla betorna och skär dem i klyftor.

2. Låt sillen rinna av och skär den i centimeter-tjocka skivor.

3. Hacka rödlöken fint. 

4. Skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin.

5. Varva betorna på ett stort vackert fat. 

6. Fördela matjessillen ovanpå.

7. Garnera med rödlöken och rädisorna och riv över ägget på rivjärnets fina sida.

8. Klicka på teskedsstora klickar av smetanan och gör likadant med rommen som läggs vid sidan av. 

9. Dekorera med små dillkvistar och dra ett par varv med pepparkvarnen.

10. Skär kavringen diagonalt och smörstek dem hastigt på båda sidor och servera till.

Huvudrätt: Grillade tunna kycklingfiléer med ramslökskryddad tonfisksås och friterad kapris

undefined
Huvudrätt: Grillade tunna kycklingfiléer med ramslökskryddad tonfisksås och friterad kapris.

En italiensk klassiker som vanligtvis görs på kokt kalvstek. Grilla eller stek tunna kycklingfiléer istället och servera med den goda tonfisksåsen som har uppdaterats med ramslök. Strössla med friterad kapris och bjud gärna rostad potatis och massor av fina grönsaker till.

4 portioner (kan dubblas)

1 paket tunt skivade kycklingfiléer, (ca 800 g)

4 vitlöksklyftor

Olivolja till pensling eller stekning

Flingsalt och nymald svartpeppar

Tonfisksås med ramslök

1 burk tonfisk i olja, häll inte av oljan

2-3 sardellfiléer

1 msk pressad citronsaft

1 tsk fransk senap

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 dl majonnäs, gärna hemgjord eller amerikansk typ

1/2 - 1 dl kallt vatten

50 g ramslök, sköljd

2 krm nymald svartpeppar

Dessutom

1 burk kapris, 100 gram

5 dl neutral olja, t ex raps

Tillbehör

Rostad färskpotatis

Lättkokt eller grillad/stekt sparris och t ex tunt skivade gul- och polkabetor med lite olivolja, flingsalt och peppar på.

undefined
En italiensk klassiker som vanligtvis görs på kokt kalvstek. Grilla eller stek tunna kycklingfiléer istället och servera med den goda tonfisksåsen som har uppdaterats med ramslök. Strössla med friterad kapris och bjud gärna rostad potatis och massor av fina grönsaker till.

Gör så här

1. Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom ramslöken i en matberedare till en slät sås. Späd med vatten till önskad konsistens. Den ska vara krämig.

2. Hacka ramslöken grovt och rör i. Ställ kallt tills du ska servera den.

3. Häll av kaprisen i en sil och låt den bli torr på ett dubbelt lager hushållspapper.  

4. Hetta upp oljan till kaprisen och lägg försiktigt i den och låt den fritera på medelhög värme ca 5 minuter tills den är helt krispig. Lyft upp en kaprisknopp och kolla att den är krispig och inte mjuk innan du tar upp allt med hålslev.

5. Låt den rinna av på hushållspapper.

6. Banka ut de tunt skurna kycklingfiléerna ytterligare lite. Grilla eller stek dem 3-4 minuter på varje sida tills klar köttsaft rinner ut när du skär ett snitt. 

7. Krydda med lite salt och peppar. Om du steker, låt skalade klyftor av vitlök steka med tills de är gyllene. 

8. Bjud kycklingen med vitlöken, rostad potatis, grönsaker och den goda såsen.

9. Toppa med den friterade kaprisen precis innan servering. 

Efterrätt: Vit chokladmousse med lemon curd och smält rabarber

undefined
Vit chokladmousse med lemon curd och smält rabarber.

Ljuvlig len mousse med smak av kardemumma och lime samsas med syrlig lemon curd och frisk rabarber.

4-6 portioner (kan dubblas)

250 g vit bakchoklad

2 dl crème fraiche

2 dl vispgrädde

1 krm stött kardemumma

1 ekologisk lime, rivet skal

2-3 dl lemon curd (köpt eller hemgjord)

Smält rabarber

2-3 tunna stjälkar rabarber, ca 70 g

2 msk strösocker

undefined
Ljuvlig len mousse med smak av kardemumma och lime samsas med syrlig lemon curd och frisk rabarber.

Gör så här:

1. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite och blanda sedan med crème fraichen.

2. Vispa grädden och vänd i den tillsammans med kardemumman och limeskalet.

3. Fyll gärna blandningen i en spritspåse försedd med en stor tyll (munstycke) och förvara i ett glas i kylen till servering. Eller bara i en övertäckt burk eller skål.

4. Skölj rabarbern och skiva den i halvcentimetertjocka skivor. Skala inte.

5. Lägg det i en kastrull med sockret och hetta upp. Så fort det börjar fräsa så sänker du till knapp medelvärme.

6. Nu släpps vätskan från rabarbern. Låt det sjuda 3-5 minuter tills rabarbern är mjuk men inte mosig och ligger i sin vätska. Låt kallna helt och kyl den innan du lägger den på moussen. 

7. Klicka lemon curd i fina glas och spritsa eller skeda upp moussen. 

8. Toppa med smält rabarber och servera direkt.

undefined
Liselotte Forslin komponerar en trerätters vårmeny för UNT:s läsare.
Recept från #hemmavalborg

Alla recept kommer från UNT:s livesändning från #hemmavalborg - ett coronasäkert valborgsfirande.

Du hittar allt material från sändningen på unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!